Trivsamt hus med lokal historik

Det är säkert många Gamlebybor som varit inne i det stora ljusgrå huset mellan centrum och gamla torget i Gamleby. För lite längre sedan var det nämligen tandläkarpraktik på övervåningen. Sedan elva år tillbaka bor familjen Wessman här.

Köket rymmer endast arbetsytor, matsalen finns istället strax intill. När huset byggdes var köket pigans domäner. Numera är pigkammaren ersatt med ett badrum.

Köket rymmer endast arbetsytor, matsalen finns istället strax intill. När huset byggdes var köket pigans domäner. Numera är pigkammaren ersatt med ett badrum.

Foto:

Västervik2016-05-04 15:45

Johan och Malin Wessman bodde tidigare i ”Malmbergshuset”, de var med andra ord grannar till huset de bor i nu.

– Johan har alltid tyckt att det här huset var så fint och hade velat köpa det länge, men jag tyckte nog det var lite för stort. Tomten var mörk med flera stora tujor och huset var målat i en terrakottafärgad nyans. Men Johan stod på sig så när huset till slut blev till salu fick vi tillfälle att köpa det. Det var i november 2004.

– Vi renoverade under tiden vi bodde kvar i lägenheten. Det var väldigt skönt att slippa bo mitt i renoveringen. I juni 2005 flyttade vi in, säger Malin Wessman.

Möbler från bygden

Johan Wessman är snickare och har gjort en hel del av renoveringen själv, men med god hjälp av vänner och familjen. På nedervåningen byggdes den gamla pigkammaren om till badrum och på övervåningen gjordes tandläkarpraktiken om till tv-rum. I källaren byggdes tvättstugan om till vedeldad bastu, med bubbelbadet strax utanför.

Annars har det mest handlat om att tapetsera och måla.

Det stora ekmöblemanget i matsalen har en gång i tiden stått i Åby Herrgård, som ligger mitt emot Wessmans hus. I ”herrummet” finns en soffgrupp som stått på Nygård och bardisken kommer från restaurang Narren. Det finns med andra ord en hel del ”Gamlebyhistorik” i huset.

Köket är litet men trivsamt, med spiskåpa och en fungerande vedspis.

– Vi rev bort den gamla elspisen och diskbänken och byggde ny bänk med diskho. Däremot behöll vi de gamla skåpen, även i serveringsgången.

En plats i kvällssolen

Utvändigt har man dränerat, bytt tak, målat huset ljusgrått och byggt en uteplats.

– Vi har också tagit ner en hel del större träd, för att få in mer ljus.

Eftersom huset ligger precis intill gatan hörs det en del trafikljud, men familjen väljer att behålla originalfönstren eftersom de ger huset karaktär.

När det gäller värmesystemet har familjen gått från oljepanna till pellets.

– Längre fram hoppas vi kunna koppla in oss på fjärrvärmenätet.

Det senaste projektet är att göra balkongen på framsidan mer användbar, med nytt golv och nya möbler.

– Där ska vi sitta och njuta av kvällssolen.

Som en Kronblom tar han igen sig på soffan i herrummet, Johan Wessman. Soffgruppen har tidigare stått på Nygård, strax utanför Gamleby.
Som en Kronblom tar han igen sig på soffan i herrummet, Johan Wessman. Soffgruppen har tidigare stått på Nygård, strax utanför Gamleby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om