Varje fredag anordnas dans till orkester av pensionärsföreningar i bygden. Även mitt i veckan ordnas dans på flera håll, men då ibland till inspelad musik.
– Det härliga är att man hela tiden förutom alla nya, träffar samma människor på alla orter som anordnar dessa danser, säger Maj-Britt Andersson från Överum och Britt-Inger Olsson från Gullringen.
Båda har dansat många år och Maj-Britt framhåller gammeldansen som sin favorit medan Britt-Inger föredrar foxtrot. Att det är foxtrot som gäller idag märktes även denna kväll i Ankarsrum, det var då som dansgolvet fylldes med danslystna par.
Arrangerat sedan 1993
Åke och Ulla-Britt Johansson har ansvarat för PRO-dansen i Ankarsrum sedan starten 1993 och de anordnar cirka tio danstillställningar per år.
– När vi ville starta upp danserna för snart 25 år sedan var styrelsen här i Ankarsrum mycket tveksam till att anordna dansverksamhet, då de inte trodde att det skulle finnas något intresse av detta, säger Ulla-Britt.
Men Ulla-Britt och Åke har verkligen visat att den sociala dansen behövs inom föreningen. Det är också de som alltid dragit det tyngsta lasset, så att tillställningarna skulle kunna arrangeras. De tillägger också att man inte behöver vara pensionär för att besöka danserna, som blivit en succé med nöjda och hela tiden stadigt återkommande deltagare. Valdy Ohlsson från Ankarsrum håller med och tillägger:
– Vi samarbetar med pensionärsföreningarna i Kristdala, Hultsfred och Vimmerby för att inte kollidera med varandra. Därför finns chansen att ”svänga sina lurviga” varje fredag i stort sett året om.
Försvunnen danskultur
Yngve Nilsson och Ing-Britt Johansson funderar emellertid på vart den gamla danskulturen har försvunnit.
– Förr i tiden vände paren sig alltid mot orkestern och applåderade efter att varje dans var slut och därefter följde kavaljeren sin dam tillbaka till den plats där han bjudit upp. Nu för tiden får man bara ett tack och sedan vänder de flesta karlar oss ryggen och lämnar oss mitt på dansgolvet, säger Ing-Britt och tillägger:
– Men det är ändå en bagatell, vi trivs verkligen med alla här.
När sista dansen klingat ut och alla är på väg från Folkets hus säger Bengt Karlsson, Ankarsrum:
– Nu fortsätter vi med några vänner hemma hos oss. Sängplatser är heller inga problem, vi dansmänniskor har ofta husbil eller husvagn när vi åker på dans.