Tror fortfarande på handelsområdet – trots få hyresgäster

Än har fastighetsutvecklaren Gotska inte kunnat presentera några nyetableringar till Västervik. Bolaget får dock en förlängd tillträdestid med ett år.

Fastighetsbolaget Gotska har fått mer tid att hyresgäster till en tomt på Ljungheden.

Fastighetsbolaget Gotska har fått mer tid att hyresgäster till en tomt på Ljungheden.

Foto: Karin Hertz

Västervik2018-06-11 18:00

I september 2016 godkände kommunstyrelsen ett avtal med Gotska Fastighets AB. Bolaget skulle få köpa en tomt på 9 400 kvadratmeter för 3,7 miljoner kronor. Affären skulle dock inte fullbordas förrän det fanns ett godkänt bygglov, och köpeskillingen var erlagd. Tillträdet skulle ske senast 1 maj i år.

Att hitta hyresgäster till tomten har hittills gått trögt.

– Det här är ett arbete som tar tid, säger Sören Andersson, på Gotska Fastighets AB.

Därför har bolaget sökt, och beviljats en förlängning av kommunstyrelsen i Västervik med ett år. Sören Andersson säger att diskussioner pågår med några aktörer. På bolagets hemsida visas en skiss upp med ett affärshus med fyra butikslokaler i olika storlekar.

I avtalet med kommunen finns två villkor för affären. Man säger nej till etableringar som handlar om sko-, klädes- och livsmedelshandel. I en utredning gjord av Handelns utredningsinstitut för några år sedan förutspåddes att börjar sko- och klädkedjor etablera sig på Ljungheden var risken stor för ett uttåg av butiker från Västerviks centrum. Man varnade också för att en stor livsmedelsetablering på Ljungheden ytterligare skulle försämra förutsättningarna för livsmedelsbutikerna i kommunens mindre orter.

De senaste månaderna har det kommit allt fler nyheter om butikskedjor som slår av på expansionstakten, och som dras med lönsamhetsproblem. Tror Gotska Fastighets fortfarande att handel är det bästa för tomten?

– Ja, vi tror på handel, men det kan även handlar om "business-to-business"-aktörer, säger Sören Andersson.

Det vill säga handel riktad mot andra företag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om