Regionen gjorde överskott på 787 miljoner kronor

Trots pandemin gjorde Region Kalmar län ett överskott 787 miljoner kronor under 2021, men fortfarande finns problem med ökade kostnader för hyrpersonal.

Region Kalmar län gjorde ett stort överskott under 2021. Pengarna används bland annat för de stora investeringar som regionen gör.

Region Kalmar län gjorde ett stort överskott under 2021. Pengarna används bland annat för de stora investeringar som regionen gör.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2022-01-26 16:00

Det blev ett ordentligt plus för regionen under året som gick, knappt 580 miljoner kronor bättre än budget. Totalt sett omsatte regionen strax över tio miljarder kronor under 2021.

Regionen pekar ut tre huvudorsaker till överskottet:

• Förvaltningarna har förbättrat sina resultat jämfört med tidigare år.

• Coronapandemin har inneburit både extrakostnader och intäktsbortfall, men pandemin har också inneburit stora statsbidrag för vaccinering, testning och smittspårning.

• Pensionskapitalet ökade i värde.

Överskottet kommer väl till pass. Regionen skriver att man investerade 633 miljoner kronor under 2021, framförallt i nya psykiatribyggnad i Kalmar. Framöver väntar ny psykiatribyggnad i Västervik. Målsättningen är att investeringarna ska göras utan lånade pengar.

Plussiffrorna till trots så finns det utmaningar. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, det vill säga sjukhusvården, gjorde ett minus på 303 miljoner kronor. En bidragande orsak var merkostnader i samband med pandemin på 120 miljoner kronor.

Även regiontrafiken, KLT, har haft det kämpigt på grund av minskat resande under pandemin, och gör ett underskott mot budget på 71 miljoner kronor.

Något som varit i fokus under många år är kostnaderna för hyrpersonal. De har ökat successivt och den politiska ledningen har gång efter annan presenterat åtgärder för att få ner kostnaderna. 2021 blev ytterligare ett år med stigande kostnader: Totalt kostade hyrpersonalen 240 miljoner kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!