Sjöfartsverket vände sig till Riksantikvarieämbetet, RAÄ, inför affären med Västerviks kommun. Ämbetet har ett övergripande ansvar för frågor som rör kulturmiljö och kulturarv i Sverige. Spårö båk, som är något av en symbol för Västervik, har under perioder varit ett sorgligt kapitel. Underhållet har varit eftersatt.
De senaste åren har ägaren Sjöfartsverket, och Västerviks kommun arbetat fram en lösning där Sjöfartsverket gör en upprustning och sedan säljer till kommunen. Västerviks kommun får därmed det framtida underhållsansvaret.
Enligt lag får inte en statlig myndighet sälja ett byggnadsminne om det finns en risk för att ägarbytet kan leda till att det kulturhistoriska värdet minskar. Därför krävs RAÄ:s godkännade.
Ämbetets handläggare Jan Karlsson skriver att i vissa fall har statliga myndigheter bättre möjligheter att förvalta kulturfastigheter än privata fastighetsägare, men i det här fallet ser man inget hinder till affären: "Båken är i dag i gott tekniskt skick och kräver inget kostnadskrävande underhåll under de kommande åren" skriver myndigheten.
Myndigheten konstaterar att Spårö båk tillsammans med Arholma båk i Stockholms skärgård är de enda bevarade stenbåkarna från 1700-talet.
"Arholma byggdes först, men båken på Spårö är mer påkostad och arkitektoniskt mer fulländad", står det i beslutet.
Spårö båk stod klar 1777 och var i bruk fram till 1884, då en modernare fyr byggdes i närheten.