Tummen upp för ”nya” spåret vid Skogshaga

Breviks motionsspår har varit eftersatt, men nu är det betydligt mer användbart för löpare och alla andra som nyttjar den 3,2 kilometer långa slingan vid Skogshaga.

Breviksspåret, intill Skogshaga, har rustats med nytt underlag, diken, vägtrummor och belysning för mellan 500 000 kronor och 600 000 kronor. Magnus Petersson, Västervik Miljö & Energi, går en inspektionsrunda. Foto: Lena Dahlberg

Breviksspåret, intill Skogshaga, har rustats med nytt underlag, diken, vägtrummor och belysning för mellan 500 000 kronor och 600 000 kronor. Magnus Petersson, Västervik Miljö & Energi, går en inspektionsrunda. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2016-09-27 17:00

Magnus Petersson, verksamhetschef Västervik Miljö & Energi, går en runda för att kontrollera att det är tillräckligt med grus på det numera ganska breda spåret, och att det för övrigt ser ut som det ska efter den restaurering som gjorts.

– Det behövdes verkligen en upprustning. Vårt driftanslag räcker till slyröjning en gång per år. Nu fick vi 250 000 kronor från samhällsbyggnadsenheten för att göra iordning spåret med grus, vägtrummor och diken. Det passade bra att göra det nu eftersom det är så torrt och hårt i markerna, då blir det lätt för våra maskiner att ta sig fram utan att köra sönder.

Nya LED-lampor

Spåret är än så länge lite mjukt och löst, men kommer snart bli tilltrampat och packat. En löpare som springer förbi gör tummen upp.

– Vi har dessutom gjort ett par anslutningsvägar från villagatorna in till spåret, så att det ska bli mer lättillgängligt, säger Magnus Petersson.

I restaureringen ingår även ett byte av lampor. Det ska bli LED-belysning längs med spåret. Nya skyltar ska också komma på plats och grillplatsen ska göras iordning.

– Vi gör en satsning på mellan 500 000 och 600 000 kronor på Breviks-spåret, säger Anders Östlund, samhällsbyggnadsenheten, som räknar med att arbetet ska vara klart under oktober.

Överum på tur

Fler motionsspår står på tur att restaureras. Läget med torr och hård mark är gynnsamt, men det är förstås en fråga om pengar.

– Det är viktigt med fungerande motionsspår på de olika orterna i kommunen. Under 2017 är det Överum som står på tur, 2,5-kilometersspåret där kräver ett omfattande arbete. Även belysningen ska bytas ut, säger Anders Östlund.

– Vi tittar också på femkilometersspåret på Karstorp. Ekonomin styr, men det behöver göras en del akuta åtgärder där.

I Västerviks kommun drivs en del motionsspår av föreningar, som får anslag av kommunen för skötseln. De spåren finns i Ankarsrum, Gunnebo, Blackstad och på Heda i Gamleby. När det gäller spåren på Karstorp och Brevik i Västervik, Överum samt Garpedansberget i Gamleby, ligger driftansvaret hos Västervik Miljö & Energi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om