Tunna lager is dämpar påfrestning

Isen i ishallen spolas med kommunalt vatten. För att reducera belastningen på VA-nätet spolas den i tunna lager, i flera omgångar.

Isen spolas och snart börjar hockeyträningen. Bilden är från en match mellan VIK och Leksand.

Isen spolas och snart börjar hockeyträningen. Bilden är från en match mellan VIK och Leksand.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2018-07-30 13:48

I ishallen pågår förberedelserna inför hockeysäsongen och om några dagar går lagen på is för att börja träna. Isen spolas med dricksvatten, trots bevattningsförbudet. Flera läsare har hört av sig till VT och undrar om man verkligen bör spola is med kommunalt vatten. Och varför kan man inte låta fotbollsplanen på Bökensved få lite av vattnet också?

– Det är inte några stora mängder vatten det handlar om. Isen spolas sedan ligger den där. Men man borde ändå se över detta eftersom vi måste spara på vatten överallt. Ett sätt skulle kunna vara att lagra vatten när vattennivåena är stabila, säger Ruben Öberg, VA-chef på Västervik miljö och energi.

Fredrik Andersson, förvaltare på Bostadsbolaget, säger att isen spolas i flera omgångar i tunna lager. Det är ett sätt att minska på vattennätets belastning till skillnad mot att spola tjockt och mycket för att sedan hyvla av isen och spola igen.

Att bevattna fotbollsplanen på Bökensved finns inte med i planeringen.

– En fotbollsplan kräver riktigt stora mängder vatten. Vi fokuserar på Karstorpsfältet där bevattningen sker med vatten från Kvännaren. Sedan förra året har vi ett sprinklersystem med så kallade vattentåg.

Fredrik Andersson säger vidare att de ständigt jobbar med vattenbesparande åtgärder och tar vattenbristen på fullaste allvar.

– Varenda liter är viktig både i det lilla och det stora.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!