2018 valdes Tomas Kronståhl, som var trea på Socialdemokraternas lista i länet, till riksdagen. Han fick en ordinarie plats i utbildningsutskottet där han blivit kvar under hela mandatperioden, som kantats av allt från historiska statsministeromröstningar till pandemi och krig i Ukraina.
– Det började ganska speciellt i och med att det tog över 130 dagar att få fram en regering. Det har varit en ganska omtumlande period och vi har gått från den ena krisen till den andra. Det har inte varit likt något annat tidigare, säger Tomas Kronståhl om sina första år i riksdagen.
Under sin tid i Stockholm har Kronståhl varit med och författat 22 motioner och en fråga till justitieminister Morgan Johansson. Hjortedpolitikern var kritisk till att antalet förhandlingar skulle minska på tingsstället i Västervik – och ställde sin minister och partikamrat mot väggen.
Var det ett självklart val?
– Jo, men det var det. Ett av de viktigaste uppdragen för en riksdagsledamot är ju att företräda sitt län. I mitt fall så blir det ganska mycket fokus på norra länet. Så det var självklart att kämpa för tingsstället.
Bland Kronståhls 22 motioner finns förslag om att öka barnkompetensen inom rättsväsendet, införa en nollvision för mäns våld mot kvinnor och krav på tillgänglig arbetsförmedling för hela landet.
En annan het fråga från Västerviks kommun som Kronståhl tog till riksdagen handlade om vindkraftsetableringar.
"Det finns en stor oro hos människor som bor vid samt i närheten av både befintliga och tilltänkta vindkraftsparker" skrev Kronståhl och föreslog en utredning kring det lågfrekventa bullret.
– När jag var med och tog fram kommunens vindkraftsplan för över tio år sedan så handlade det om verk med betydligt mindre effekt. Nu är vindkraftverken tre gånger så stora utan att vi egentligen har forskat kring vilka problem detta kan skapa för människor. Jag skrev en debattartikel kring detta och fick handskrivna brev från människor över hela Sverige som bott i närheten av stora vindparksanläggningar. Det blev en chock för mig och då skrev jag en motion.
Två riksdagsledamöter som tydligt efterlyst satsningar på Tjustbanan och Stångådalsbanan är Gudrun Brunegård (KD) från Vimmerby och Anne Oscarsson (SD) från Öland. Brunegård, som tog plats i riksdagen i april 2019, har under sin tid fått ihop 98 motioner, 16 interpellationer och 27 skriftliga frågor.
– Det har varit oerhört intressant. Det är ett helt annorlunda arbetssätt jämfört med region och kommun som jag ägnat mig åt tidigare. Men det har också varit mycket turbulens. Jag kände mig lite snuvad på konfekten eftersom jag kom in efter ett halvår. Då hade man redan betat av den här långa perioden med regeringsbildning och statsministeromröstningar. Men jag har haft min beskärda del av statsministeromröstningar ändå, säger Brunegård.
Bland de lokala frågor som Brunegård tagit upp i riksdagen finns alltså Tjustbanan, men också en skriftlig fråga till Tomas Eneroth om bättre nyttjande av hamnar, bland annat Gamleby hamn.
– Min första interpellationsdebatt handlade om trafiken på Tjustbanan och Stångådalsbanan. Det är otroligt viktigt för våra företag, invånare och besökare. Jag tycker också att hamnen i Gamleby är en outnyttjad resurs. När vi nu försöker ställa om och minska fossilbränslet så mycket som möjligt är sjötransport ett bra alternativ.
Under sin tid som kommunpolitiker i Västervik var Tjustbanan något av en hjärtefråga för Kronståhl. Men i riksdagen har han varit tyst kring Tjustbanan – i alla fall när det kommer till skrivna motioner och ställda frågor. Han har dock författat ett antal brev till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) med fokus på Tjustbanan och Stångådalsbanan.
– Tidigare har problemet varit att vi inte riktigt haft med oss Östergötland. Men nu ser jag faktiskt en positionsförflyttning där.
Har du gjort tillräckligt för Tjustbanan under din tid i riksdagen?
– Svårt att säga. Jag har ordnat möten med näringslivet ihop med Anders Åkesson (C) i trafikutskottet. Jag har uppvaktat Eneroth vid flera tillfällen och tagit med mig utredningen som regionen har gjort. Tyvärr tror jag inte att jag hade kunnat göra så mycket mer. Men det är ett ständigt pågående arbete som vi ska fortsätta med.