Tusen år gammal masugn

I oktober gjordes ett fynd utanför Svarttorp utanför Hummelstad, av en gammal masugn. Donald Öferberg från Ankarsrums hembygdsförening har gjort efterforskningar och anar att det kan vara en av Sveriges äldsta masugnar som man har hittat.

Donald Öfverberg visar tegel från den masugn som tros har hittats i Svart torp i Hummelstad.

Donald Öfverberg visar tegel från den masugn som tros har hittats i Svart torp i Hummelstad.

Foto:

Västervik2013-11-20 07:42


Det tillverkades järn i varje by i Tjust förr i tiden. Utvinningen av järn startade 500 år förekristus och kallas för järnåldern. Då utvanns järnet i små blästugnar och så gjordes det länge innan den första masugnen byggdes.
- Jag har hittat rester på många platser runt omkring Ankarsrum där man tidigt har utvunnit järn. Det var lika dyrt som guld på den tiden. Byar som Toppetorp, Kansjömåla, Stormandebo, Björkhult och Soliden är bara några exempel. Långt senare växte järnbruk upp i Ankarsrum, Överum och Edsbruk upp, säger Donald Öfverberg.

Utvanns ur olika malm
Malmen hettades upp till 1000 grader i små blästugnar så att järnet låg på botten av ugnen. Det var inte så mycket järn som utvanns vid varje bränning.
- Järnet utvanns främst rödjord, järnhaltig sand, sjömalm eller bergsmalm. Det mesta av den malmen såldes sedan till Danskarna, säger Donald Öfverberg.
Idag hittas det många fler rester av platser som har haft järnframställning på grund av att vildsvinen bökar i jorden och river upp slaggprodukter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om