Två fall av mässling upptäckta i länet

Två fall av mässling har upptäckts i Kalmar län. Det är de första fallen på tio år.

Mässlingen har blivit en ovanlig sjukdom i Sverige tack vare omfattande vaccineringar. Nu har två fall upptäckts i Kalmar län.

Mässlingen har blivit en ovanlig sjukdom i Sverige tack vare omfattande vaccineringar. Nu har två fall upptäckts i Kalmar län.

Foto: TOBIAS RÖSTLUND / TT

Västervik2024-07-30 16:21

Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Om man misstänker att man blivit smittad av mässling ska man inte söka vård akut, inskärper regionen. Istället ska man ta kontakt via 1177 på telefon för att vidare instruktioner. Har man misstänkt smitta bör man undvika väntrum och allmänna färdmedel.

Symtom är torrhosta och irriterade, röda ögon med en ökad ljuskänslighet som följd. Den smittade brukar även få hög feber. Runt fyra dagar efter insjuknandet kommer utslag. Sjukdomen kan bli allvarlig, i värsta fall livshotande.

Man är smittsam redan när de första symtomen märks, och det kan räcka med att vistas i samma rum som en smittad för att få mässlingen.  "Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns" skriver regionen i sitt pressmeddelande.

Numera är mässling en ovanlig sjukdom i Sverige eftersom sjukdomen ingår i vaccinationsprogrammet för barn. Däremot är sjukdomen vanligare utomlands. Den som smittas kan bli allvarligt sjuk.

Den som tidigare haft mässlingen och den som är vaccinerad med två doser mässlingsvaccin har ett fullgott skydd mot sjukdomen, skriver regionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!