Två inbrott hos boende som låg och sov

Att inbrott sker när de boende är hemma är väldigt ovanligt. Det säger kommunpolis Lisa Koblanck. - Gärningsmännen vill ju inte bli upptäckta. Oftast händer det när man åker och handlar eller skjutsar till träningen. Då passar tjuven på.

Lisa Koblanck vid polisen i Västervik. Foto: Anders Sjögren

Lisa Koblanck vid polisen i Västervik. Foto: Anders Sjögren

Foto:

Västervik2018-05-02 20:50

I Västervik har två inbrott anmälts till polisen i veckan. Det ena på Törnrosvägen i Jenny och det andra på Byggarlasses väg i Västralund. I båda fallen var de boende hemma när inbrottet skedde. De vaknade av oljud, och när gärningsmannen upptäcktes flydde han från platsen. Det är dock oklart om det rör sig om samma gärningsman.

Hur kan man skydda sig mot inbrott?

- En viktig sak är att stänga och låsa dörren. Jag tror de finns de som tycker att man ska kunna sova med dörren olåst, men det är något man ska tänka på, säger Lisa Koblanck.

- Man ska inte heller lämna fönster öppna så att det går att ta sig in genom dem inifrån. Sedan finns det spärrar på vissa fönster så att man kan ha vädringsöppet.

Ett annat råd är att inte lämna stöldbegärliga saker framme.

- Småelektronik, kontanter och smycken är sådant som är lätt att få med sig. Det är sällan man tar med sig en tv-apparat, säger Lisa Koblanck.

Larma rätt dörrar

Larm kan också vara ett sätt att skrämma iväg tjuven.

- Det är viktigt att tänka på vilka dörrar man larmar. Oftast väljer tjuven att gå in genom altandörren eller källardörren, och inte genom framdörren.

Genom grannsamverkan kan boende i ett område gemensamt arbeta förebyggande mot inbrott.

- Jag vet att vissa delar av Västralund har det, och hela Jenny har det. Det är en bra grej som oftast avskräcker tjuven från att gå in i ett område, säger Lisa Koblanck.

Att tjuvarna slår till på natten när de boende är hemma hör inte till vanligheterna.

- Det är väldigt ovanligt, säger Lisa Koblanck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om