Ungdomarna tar plats i talarstolen

Billiga bostäder, bättre kommuninfo i mobilen, en boxningsklubb och behovet av en trygg skola. Det är några frågor som ungdomar från gymnasiet väckt i ungdomsmotioner.

Om en månad får politikerna i Västerviks kommunfullmäktige sällskap av gymnasieungdomar. Då genomförs den årliga ungdomsdebatten. Åtta motioner skrivna av ungdomar ska avhandlas.

Om en månad får politikerna i Västerviks kommunfullmäktige sällskap av gymnasieungdomar. Då genomförs den årliga ungdomsdebatten. Åtta motioner skrivna av ungdomar ska avhandlas.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-04-01 21:00

När politikerna möts i kommunfullmäktige den 29 april kommer de att få sällskap av ungdomar från fyra gymnasieklasser. På mötet ska åtta motioner skrivna av gymnasieungdomar avhandlas.

– Vill ungdomarna får de gå upp i talarstolen och debattera för sina motioner. Även klasskamraterna är välkomna, berättar Sofie Westerlund, sekreterare för kommunfullmäktige.

Vid kommunstyrelsens senaste möte gicks de åtta motionerna igenom. Dessförinnan hade tjänstemännen utrett motionerna:

* Två motioner efterlyser en kommunal mobilapp. Den ena motionen vill att appen ska berätta om aktiviteter och utbud av föreningar. Den andra motionen önskar en app där man kan följa vad som beslutas under kommunfullmäktigemötena. Båda motionerna får svaret att arbetet pågår med en kommunal app, riktad till ungdomar. Appen ska bland annat berätta om fritidsgårdarnas aktiviteter, annat ungdomsutbud och ge möjlighet att skicka in e-förslag till kommunen.

* I en motion kritiseras de nya skåpen på gymnasiet: De är "små och opraktiska". I svaret skriver skolan att de nya skåpen är mindre, men att de ska vara tillräckliga. Det föreslås ett avslag med motiveringen att det inte finns budget eller lokalytor för nya, större skåp.

* Däremot föreslås bifall till förslaget om ett nytt övergångsställe på Östersjövägen, mitt för gymnasiets nya entré. Samhällsbyggnadsenheten svarar att det planeras en busshållplats på Östersjövägen vid gymnasiet. Övergångsstället borde kunna samordnas med en bussficka.

* Två elever vill att kommunen medverkar till att det kan starta en boxningsklubb i Västervik. Med boxning tror de att man kan få in ungdomar i föreningslivet som inte lockas av andra sporter: "Både invidivid och samhälle gynnas", skriver de. I svaret säger kommunen att man kommer att vara öppen för dialog om någon vill starta en boxningsklubb.

* Juniorlagen i Västerviks IK får i dag byta om i trånga utrymmen utan tillgång till dusch, skriver två motionärer. Kommunen hänvisar till det större arbete som pågår med Bökensvedsområdet, men det ligger några år framåt i tiden.

* En motionär föreslår att elever som medvetet slåss inte borde få komma tillbaka till samma skola. Han skriver att det är viktigt att kunna känna sig trygg i skolan. Skolledningen håller med om att trygghet är viktigt, men skriver också att det är svårt lagligt att "få bort" en elev som slåss. Rätten till utbildning är starkt skyddad i skollagen.

* Det behövs fler billiga bostäder i Västervik, slås det fast i en motion som efterlyser fler hyresrätter och att det byggs bostäder för studerande nedanför Västerviks gymnasium. I svaret framkommer det att Bostadsbolaget redan undersöker möjligheterna att bygga mindre bostäder till framförallt ungdomar i anslutning till Markörgatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om