Ungdomars synpunkter på dagordningen

Bättre kommunikationer med tåg och buss. Godare skolmat. Och ett ridhus i Överum. Det är innehållet i några av de motioner som kommer att behandlas på en stundande ungdomsdebatt.

Bättre kommunikationer med buss och tåg är ett önskemål från många högstadieelever i kommunen.

Bättre kommunikationer med buss och tåg är ett önskemål från många högstadieelever i kommunen.

Foto:

Västervik2002-04-16 06:07

Nästa vecka anordnas för första gången en ungdomsdebatt i kommunen, i anslutning till kommunfullmäktiges möte.
Liksom det vanliga fullmäktige, för de vuxna, kommer ungdomarna att sammanträda i Blackstad bygdegård.
De två första motionerna handlar om miljön i skolan, och har skrivits av eleverna på högstadiet i Ankarsrum och på Åbyskolan i Gamleby. Båda kräver mer resurser och fler lärare till skolan.
- Det är dags att leva upp till parollen "Lust att lära - Rätt att lyckas!"

Skolmaten
En annan klassisk fråga i sådana här sammanhang är förstås skolmaten och här finns flera motioner som kräver bättre kvalitet på skolmaten, då den "är ofta sönderkokt och vattnig".
Eleverna i Ankarsrum vill även att den vegetariska kosten ska ha en separat vagn, för att undvika att maten blandas med animalisk kost.
Bättre kommunikationer är en annan fråga som ungdomar ofta tar upp, och så även denna gång. Bland önskemålen finns fler bussturer, en utökad trafik på smalspåret (hela året) och busskurer på ställen där elever får stå ute i ur och skur och vänta.
Sena bussturer
Vidare finns önskemål om fler bussar sena kvällar, efter klockan 22, med förslaget att taxan då kunde vara högre än på dagtid.
- Föräldrars möjlighet att stå för transporter mellan kommunens orter är inte alltid ett alternativ, dessutom ett kostsamt, både för miljön och för privata ekonomier, skriver eleverna i Ankarsrum.
Eleverna på Norra högstadiet i Västervik tycker att stadsbussarna borde vara gratis för alla att åka med.

Ridhus i Överum
Skälet till detta är att de ofta går halvtomma, vilket inte är bra för miljön.
Överumseleverna har flera önskemål som gäller idrott- och fritidsaktiviteter, som till exempel en riktig läktare i sporthallen, en upprustning av omklädningsrummen vid Jonsäng (badplatsen), utökade öppettider på fritidsgården och ett ridhus.
Det sistnämnda önskemålet kommer från medlemmar i Överums Hästsportförening.
- Vi är långt över 100 medlemmarsom får frysa på vintern och svettas på sommaren. Ska det va så ?
Vill ha äventyrsbad
De påpekar också att det finns mycket aktiviteter för killar, men inte för tjejer.
- Det skulle vi vilja förbättra.
Sex tjejer på Norra högstadiet tycker att simhallen borde byggas ut till ett äventyrsbad.
- Den blir roligare om man bygger ut den och fixar bubbelpooler, fler rutschkanor, ångbastu, vågmaskin med mera. Det skulle dra fler folk. Vem har inte hört talas om Linköpings äventyrsbad?
Bland övriga motioner kan nämnas fler övergångsställen, gratis sjukvård för alla upp under 18 års ålder, ett kollektivboende för gymnasieelever, ett Idrottens hus, fler caféer och en allmän fotbollsplan på Karstorp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!