Ungdomsmotion satte fokus sexbrott

Ungdomsmotion om att inrätta ett obligatoriskt ämne inom sexuella brott har får barn- och utbildningsnämnden att skärpa sex- och samlevnadsundervisningen i skolan.

Gunnar Jansson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Gunnar Jansson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-09-06 22:00

Det var i våras som en gymnasielev presenterade en motion i fullmäktige. Eleven ansåg att det inte gjordes tillräckligt i skolan när det gäller information och undervisning om vad sexuella brott är för något, hur de ska motverkas och vad man ska göra om man blir utsatt. I motionen föreslogs att det skulle bli ett obligatoriskt ämne på högstadiet och gymnasiet.

I ett yttrande skriver barn- och utbildningsförvaltningen att en relevant och systematiserad undervisning motverkar en del sexuella brott. Området sex- och samlevnadsundervisning behöver finnas med tydligare i kvalitetsarbetet och som en naturlig del i skolans arbete. Förvaltningen föreslog att avslå motionen eftersom uppdraget redan ingår i läroplanen.

– Det är en väldigt bra och viktig motion, men att göra en särskild utbildning ska inte behövas. Frågan kommer att hanteras med större tyngd. Den här motionen har bidragit till det. Och från politiskt håll kommer vi ha mer fokus på att den här delen av utbildningen har god kvalitet och är likvärdig, säger Gunnar Jansson, ordförande i barn- och utbildningsförvaltningen.

Nämnden gick alltså på förvaltningens förslag. Socialisterna-Välfärdspartiet yrkade dock bifall till motionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!