Unik drönare testas på Västerviks flygplats

Världens största quadcopter, som är en typ av drönare, provflyger nu på Västerviks flygplats i Mommehål. Den kan användas till en mängd olika arbetsuppgifter.

Urban Wahlberg, här med hunden Udo, och Claes Drougge vid den drönare som just nu testas i Mommehål.

Urban Wahlberg, här med hunden Udo, och Claes Drougge vid den drönare som just nu testas i Mommehål.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2021-04-23 17:00

ACC Innovation i Åtvidaberg har tagit fram den nya drönaren, som bland annat ska kunna nyttjas vid brandbekämpning och vattenbomba, men också flyga in förnödenheter i krigsområden. En annan uppgift är att lyfta upp de robotar som reparerar rotorbladen på vindkraftverk.

– Den kan användas till otroligt många saker, i och med att den är så stor, säger Claes Drougge, anvsarig på ACC Innovation.

Han skulle vilja förlägga all företagets testverksamhet till Västervik framöver. Just den här drönaren kommer att testas återkommande på flygplatsen resten av året. Ambitionen är att bygga 200 sådana maskiner i en första omgång, så det är ett omfattande projekt.

– Det här är kanske en av de största marknaderna vi kan se framöver i världen. Drönare kommer att få en väldigt stor betydelse, säger Claes Drougge.

Sedan det tidigare drönarprojektet löpte ut vid årsskiftet, drivs verksamheten vidare på kommersiell basis av Urban Wahlberg på Drone Center Sweden.

– Jag tar fram tillstånd och ser till att vi följer alla regler som finns.

De företag som väljer att testa drönare i Västervik, får betala Urban för detta. Han i sin tur betalar hyra till kommunen för de tillfällen som flygplatsen används för detta.

Han anser att Västervik har goda chanser att locka hit även utländska företag, som behöver en testmiljö.

– Här finns alla typer av terräng, utom högalpin.

En annan viktig detalj är att det är så lite flygtrafik i området. Nere i Europa är det svårt att göra den här typen av tester. De får inte tillstånd, helt enkelt.

– Holländare som var här sa att "det här hade vi aldrig kunnat göra i Holland", säger Urban Wahlberg.

undefined
Urban Wahlberg har stora visioner för flygplatsen och testverksamheten där.

Själv är han är flygspecialist med en bakgrund inom flygvapnet. Han har stora visioner för hur testverksamheten i Västervik skulle kunna utvecklas, med flygplatsen i Mommehål som bas, men han säger att kommunpolitikerna då måste visa att de verkligen vill ha en sådan här etablering.

– Det finns alla möjligheter, men det är många som vill åt det här köttbenet.

Han tror inte att det skulle vara svårt att locka hit högteknologiska företag, om de kunde få bygga lokaler precis i anslutning till flygplatsen. Då skulle det kunna bli ett kluster med forskning, utveckling och tillverkning.

– En sådan miljö skulle attrahera människor att flytta hit, om man skapar miljöer som unga människor vill jobba i.

undefined
Runt Västerviks flygplats skulle Urban Wahlberg vilja se en rad företagsetableringar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!