Unikt samarbete visar stolt järnväg

I samband med en utställning om Västerviks järnvägsspår gör Västerviks Museum ett samarbete med Tjustbygdens Järnvägsförening där man introducerar guidade tågturer.

Maria Lönnegren Wikensten är museipedagog vid Västerviks Museum där den vetgirige nu kan fördjupa sig i Västerviks järnvägars historia.

Maria Lönnegren Wikensten är museipedagog vid Västerviks Museum där den vetgirige nu kan fördjupa sig i Västerviks järnvägars historia.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2019-07-09 09:47

I sommar visas utställningen "Kampen för järnvägen" på Västerviks Museum. Utställningen handlar om järnvägarna mellan Västervik och Hultsfred samt Västervik och Linköping och hur de kom till. Det är Tjustbygdens Järnvägsförening står för materialet i utställningen.

På söndag är det även dags för den första guidade tågresan mellan Västervik och Ankarsrum, en satsning mellan Västerviks Museum och Tjustbygdens Järnvägsförening. Det är första gången som museet gör ett samarbete av det här slaget. Maria Lönnegren Wikensten är museipedagog på Västerviks Museum och berättar att man vill knyta ihop utställningen med aktiviteter. Fyra söndagar framöver kommer man kunna åka med Smalspåret från Västervik till Ankarsrum, där man sedan får en rundtur på Aktiveum, ett museum som handlar om Ankarsrums bruk. På Aktiveum kommer järnvägsföreningen vara på plats. Under tågresan är en guide från museet med och berättar för passagerarna vad det är man ser längs vägen, och hela utflykten kommer att ta ungefär fyra timmar.

– Jag hoppas att det blir en trevlig liten runda, säger Maria.

Maria berättar att järnvägarna kom till då man behövde frakta varor och material till och från bruken. Det är i år 140 år sedan järnvägarna öppnades, och sedan dess har det hänt mycket. Maria förklarar att man i höst kommer att anordna fler aktiviteter med koppling till järnvägen. Utställningen om järnvägen finns på Västerviks Museum till den 3 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!