Uppdraget: Ta reda på vad du tycker om Västervik

I årets medborgarundersökning från SCB får 1 200 Västerviksbor chansen att svara på frågor om bland annat den kommunala servicen. Kommunikationsstrategen Johan Jensen hoppas att Västerviksborna tar chansen att tycka till om kommunen.

Totalt har 1 200 Västervikare fått enkäten hemskickad. Svaren ska vara inne senast 29 oktober via post eller 4 oktober digitalt.

Totalt har 1 200 Västervikare fått enkäten hemskickad. Svaren ska vara inne senast 29 oktober via post eller 4 oktober digitalt.

Foto: Anders Steiner

Västervik2019-09-02 06:00

I årets undersökning får totalt 161 500 personer i 135 kommunen svara på frågor som rör hemkommunen och dess verksamheter. Enkäten lanserades för första gången 2005 och Västervik har under åren medverkat fem gånger, senast 2016. Nu är det alltså dags igen.

– För oss är det viktigt att regelbundet få reda på hur våra kommuninvånare upplever den kommunala servicen och livskvaliteten i vår kommun. SCB:s medborgarenkät är ett bra verktyg för att både jämföra utvecklingen i vår egen kommun över tid och för att jämföra Västerviks kommun med andra kommuner i ett nationellt perspektiv, säger Johan Jensen, kommunstrateg i Västerviks kommun.

Frågorna handlar bland annat om medborgarnas bedömning kring de kommunala verksamheterna och vilket inflytande de anser sig ha på kommunens beslut.

Johan Jensen hoppas på en bra svarsfrekvens.

– Vi hoppas och tror att så många kommuninvånare som möjligt vill vara med och säga sitt i årets enkät. Ju högre svarsfrekvens vi når ju mer tillförlitliga blir också resultaten som vi sedan använder i vårt kommande planeringsarbete i kommunen, säger Johan Jensen.

2016 fick Västervik, i jämförelse med andra kommuner, ett lägre betygsindex när det kom till kommunikationer, utbildningsmöjligheter och arbetsmöjligheter.

– Nytt för i år är att vi undersöker medborgarnas bedömning av kommunens digitala tjänster, avslutar Johan Jensen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om