Uppmanar till mer jakt på dovhjortar

För första gången någonsin går länsstyrelsen ut och uppmanar till ökad avskjutning av dovhjortar i Västerviks kommun.

Ulf Svensson, Conny Jakobsson och Håkan Svensson vid en inhägnad i Tyllinge där dovhjortarna inte hade kommit åt att äta. Notera skillnaden i växtkraft. Bilden togs i maj.

Ulf Svensson, Conny Jakobsson och Håkan Svensson vid en inhägnad i Tyllinge där dovhjortarna inte hade kommit åt att äta. Notera skillnaden i växtkraft. Bilden togs i maj.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid/arkiv

Västervik2020-10-12 05:00

Dovhjortarna har ökat kraftigt i antal på senare år. Vi har i flera artiklar berättat om de problem som detta medför i form av viltolyckor och uppätna grödor.

En av dem som har drivit på för en ökad avskjutning är Conny Jakobsson från Gamleby. Han sitter med i länets delegation för viltförvaltning, som har tagit fram en regional plan för förvaltning av klövvilt. Där finns även dovhjortar med.

– Nu har länsstyrelsen och politikerna fattat att det här är ett problem, säger Conny Jakobsson.

När det gäller älg, sker det en tilldelning av vilka djur som får fällas, men så är det inte med dovvilt.

– Där är det upp till varje jaktlag eller markägare att skjuta så många de vill, säger Jakobsson.

Han har tidigare påtalat att fler kalvar och hindar måste skjutas, för att få ner stammarna, och det är precis vad länsstyrelsen nu uppmanar till i ett brev som riktar sig till jägare och markägare i Västerviks kommun.

– Det bottnar i att vi ser ett kraftigt ökat antal inkomna ansökningar om skyddsjakt, säger Fredrik Ustrup, tillförordnad chef för länsstyrelsens djurenhet.

Länsstyrelsens uppfattning är dock att det här är något som måste kunna hanteras inom den ordinarie jakten. Det är lång jakttid på dovhjort, och när älgjakten nu drar i gång är det många jägare ute i skogarna.

– Vi tyckte att det var läge att belysa problematiken, säger Fredrik Ustrup.

Det är inte lika mycket dovhjortar överallt, men Ustrup tror att berörda markägare och jägare vet var problemen finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om