Uppskattat besök av räddningstjänsten

Hur ska man agera när man ser att en person är på väg att drunkna? Vilket nummer ska man ringa, och vad ska man säga? Det, och mycket annat fick barnen på Gläntan ute vid Vitudden, Västervik, lära sig i går när räddningstjänsten gjorde ett besök. - Det här är en jätteviktig del i vår verksamhet, säger Willy Wernersson, brandmästare.

Erik Flink diskuterade med barnen hur man ska gå till väga vid olika nödsituationer.

Erik Flink diskuterade med barnen hur man ska gå till väga vid olika nödsituationer.

Foto:

Västervik2013-08-09 06:47


Erik Flink berättar, och barnen lyssnar. I bakgruden står brandbilen och personalen har öppnat upp alla dörrar så att barnen kan se all utrustning som finns på insidan. Erik Flink visar bland annat upp en stor sax som används för att klippa upp bilar och berättar att den väger hela 20 kilo.

"Kan vara omtumlande"
Brandkåren har alltid 90 sekunder på sig att rycka ut vid en nödsituation och det gäller även om personalen ligger och sover.
- Från att man vaknar upp i sängen till att man befinner sig på havets botten kan det gå fem minuter, det kan vara ganska omtumlande, säger Erik Flink.
Han berättar att en person kan överleva under vattenytan i ungefär fyra minuter.
- Det beror på ålder, fysik och vattentemperatur. Barn i kallt vatten kan klara sig bäst, säger Erik Flink.
Willy Wernesson berättar att den här typen av besök är en viktig del av verksamheten.
- Vi har varit runt hela sommaren och informerat, även i de mindre orterna. Det är förebyggande verksamhet och vi vet absolut att det hjälper. Bara det att barnen blir medvetna om att en olycka kan hända är viktigt, säger Willy Wernersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om