Naturskyddsföreningen i Tjust vill sprida kunskapen till de boende i Gamlebyområdet hur miljön kan påverkas om det blir gruvdrift i Olserum.
-Vi tror att människor som bor i området har dålig kunskap om vad det innebär med gruvbrytning i Olserum. De sällsynta mineralerna som man tänker utvinna ligger inte samlat utan finns i berggrunden. Det innebär att det blir stora slagghögar som blir liggande. Om det inte tas om hand på rätt sätt kan det uppstå läckage ut i naturen och ner i närliggande vatten, säger Catharina Lihnell Järnhester, från Naturskyddsföreningen i Kalmar län.
I Olserum har det tidigare brutits malm. Mellan 1650 -1850 bröts främst järn och koppar. De sällsynta metaller som nu är intressanta används till specialelektronik och metallegeringar. Prospekteringar har gjorts i Olserum av företaget Norrsken Energi Ltd.
Det är vanligt att uran förekommer tillsammans med dessa jordartsmetaller och så är fallet även i Olserum m.fl. platser i norra delen av Västerviks kommun.
Olov Holmstrand, teknologie doktor kommer att föreläsa på onsdagskvällen. Han ger en faktabaserad information om vad det innebär att bryta sällsynta jordartsmetaller.
Uran miljöfarlig biprodukt vid gruvdrift
Naturskyddsföreningen i Tjust bjuder in allmänheten till informationsmöte om hur följderna kan bli vid gruvdrift i Olserum som ligger mellan Gamleby och Överum.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!