"Utbilda politiker i korruption"

Västerviks kommun behöver öka sina kunskaper om korruption, det skriver två personer i ett medborgarförslag, med anledning av den senaste tidens granskningar av kommunen.

Västervik2018-03-15 11:30

- Experter menar att medvetenheten om vad korruption innebär är ganska låg. Så inleds medborgarförslaget som skrivits av Magdalena Lidestam och Jörgen Andersson.

Världsbankens definition av korruption är: "missbruk av offentlig makt för privat vinning".

- Många har en bild av att korruption endast innebär straffrättsliga brott såsom mutbrott, trolöshet mot huvudman med mera, men definitionen är mycket bredare.

Förslagsställarna menar att en vanlig typ av korruption som dessutom är svår att komma åt är vänskapskorruption, det vill säga att man utnyttjar sin position för att skaffa sig egna fördelar, eller för att hjälpa släkt och vänner.

- Hur utbredd vänskapskorruptionen är vet vi egentligen inte, men mycket tyder på att det är ett mycket omfattande problem, speciellt i våra kommuner.

Granskningar

Med tanke på den senaste tidens granskningar i Västerviks kommun, där det påtalats ett flertal brister, finns det anledning att vidta åtgärder, menar personerna.

De lämnar därför följande förslag:

- Utbilda kommunens tjänstemän och politiker i vad korruption innebär. Denna utbildning bör införas och vara obligatorisk.

- Utforma en etisk policy som även omfattar vänskapskorruption, jäv med mera.

- Bjud in experter som till exempel tidigare chef för Riksrevisionen, Inga-Britt Ahlenius och forskare Gissur Erlingsson som föreläsare.

Förslaget syftar till att öka medvetenheten om vad korruption innebär, samt att förebygga och motverka korruption i Västerviks kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om