Utbrott av multiresistenta bakterier på sjukhuset

Sjukhusen i Västervik och Kalmar har drabbats av ett utbrott av den multiresistenta bakterien VRE.

Västerviks sjukhus har drabbats av den multeiresistenta bakterien VRE.

Västerviks sjukhus har drabbats av den multeiresistenta bakterien VRE.

Foto: Karin Hertz

Västervik2022-10-03 15:23

Det är i samband med en smittspårning som regionen upptäckt att bakterien spridit sig till båda sjukhusen. Hittills har fem fall upptäckts. De multiresistenta bakterierna är fruktade eftersom vanlig antibiotikabehandling inte fungerar. Därför vill vården så långt som möjligt begränsa spridandet av multiresistenta bakterier i samhället.

– Det som är lurigt med VRE är att man kan bära på bakterien utan att känna några symptom, säger Anna Michaëlsson, chefsläkare på Västerviks sjukhus.

Nu går smittspårningen vidare. I ett pressmeddelande skriver regionen att patienter som varit inlagda på kommer patienter som varit inlagda på berörda avdelningar under den aktuella tiden att få ett brev hem till sig med provtagningsmaterial. Om de inte själva kan ta provet kan de vända sig till sin hälsocentral och boka tid för att få hjälp. Totalt rör det sig om ett hundratal personer som kommer att få brev i ett första skede.

De flesta som drabbas av VRE drabbas inte, men om en VRE-infektion bryter ut blir den mer svårbehandlad än en vanlig infektion.Det finns speciell antibiotika som fungerar just för VRE.

I en information skriver Folkhälsomyndigheten att om VRE skulle bli mer spritt i befolkningen skulle det leda till fler svårbehandlade infektioner med ökad dödlighet, längre vårdtider och högre kostnader som följd.

Hur stort problem är utbrott av multiresistenta bakterier i sjukvården?

– I Västervik har vi varit förhållandevis förskonade, säger chefsläkare Anna Michaëlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!