Ute på vandring med hundflocken

Flockpromenad är en ny aktivitet för hundägare i Västervikstrakten. Man samlas och går en lång promenad i flock där hundarna på ett naturligt sätt får lära sig att umgås med andra hundar och människor i grupp.

På flockpromenad, träning, umgänge och terapi för hundar. Foto: Åsa Thaberman

På flockpromenad, träning, umgänge och terapi för hundar. Foto: Åsa Thaberman

Foto:

Västervik2016-05-10 12:47

Hundar är flockdjur och ska vara anpassade för leva i en större grupp, men de flesta hundar lever ensamma i en familj och får allt oftare problem att umgås med sina artfränder. Ella Dulcis i Gamleby blev för några år sedan matte till den spanska gatuhunden Dino som hade fått en dålig start i livet och behövde mycket träning för att kunna fungera socialt.

– Vi var hos en hundpsykolog som hade flockpromenader som terapi för hundarna, så då bestämde jag mig för att börja med det hemma. Jag har lärt mig så mycket bra som jag gärna vill sprida vidare.

Ökar i popularitet

Sagt och gjort, Ella och hennes syster Simona Dulcis började arrangera flockpromenader i Gamleby, men intresset var inte så stort. De bestämde sig därför för att flytta verksamheten till Västervik.

Nu är de inne på femte promenaden i Västervik och populariteten verkar öka. Aktiviteten är gratis, man promenerar varannan lördag och varannan söndag.

– Förra lördagen var vi 17 hundar och 20 människor, säger Simona Dulcis.

Passar alla hundar

Promenaderna startar i Stadsparken, sedan går man tillsammans i olika miljöer under två timmar och stannar några gånger för att träna på olika saker, till exempel att kunna möta andra hundar utan att skälla.

– Flockpromenaderna är inte bara till för problemhundar, alla hundar och ägare är välkomna, säger Ella Dulcis och stannar flocken för en vattenpaus.

Ina Åhman och Jack Russeltiken Zessa har varit med några gånger nu.

– Det är kul och nyttigt för hunden att umgås med andra hundar i flock, säger hon och plockar upp Zessa i famnen så hon får vila en stund innan flocken vandrar vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om