– Vattensituationen på Öland och i Västervik känner vi väl till, men på andra sidan Östersjön i nordöstra Polen är situationen akut, säger Akko Karlsson.
Regionförbundet är sedan drivande i ERB:s Water Core Group och på det senaste mötet på Bornholm i början av juni, beslutades det att ytterligare aktivera arbetet. Bland annat kommer man att identifiera angelägna vattenfrågor som kommuner och regioner i ERB vill samarbeta kring. Syftet är att göra gemensamma projektansökningar för att finansiera åtgärder och kunskapsutbyten mellan respektive länder.
– Mötet enades om att anta utmaningarna med vattenhanteringen i ett förändrat klimat, som arbetsinriktning. Samtliga länder står dagligen med kommunala och regionala utmaningar om vatten. Antingen rör det sig om enorma översvämningar eller extremt låga vattennivåer.
Där till kommer övergödningsproblematiken som sätter Östersjöns ekosystem i obalans.
Länder kommer även att följa saneringsarbetet i Oskarshamns hamn som ska påbörjas i september.
”Vi är tvungna”
– Tar man dessutom alla lantbruk och VA-anläggningar som behöver uppgraderas, ser vi stora samarbetsfördelar inom nätverket på regional och lokal nivå, säger Akko Karlsson.
Det finns inget annat val än att arbeta för att minska utsläppen i Östersjön, anser Akko.
Går Östersjön att rädda?
– Den här generationen har som uppgift att rädda Östersjön. Vi kan bättre.
Hon berättar att i september invigs reningsverket i Kaliningrad, då avfallet från 100 000-tals människor och flera hundra företag kommer att renas för fösta gången.
– Plötsligt ritas kartan om. Nu är det länder i öst som har moderna reningsverk medan vi i väst har reningsverk från 1970-talet.
Hon säger att vattendragen uppströms lantbruks täta områden för med sig ut mest näringsämnen ut i Östersjön.
– Vi måste börja tala om gödselmål också, säger Akko Karlsson.