Historien om förkovrat yrkeskunnande tar oss tillbaka ända till mitten av 1300-talet. Inom ett hantverksyrke kunde man börja påbörja sin karriärstege som lärling hos en mästare. Efter några år fick man avlägga ett gesällprov för att bli Gesäll. För att sedan uppnå titeln Mästare, krävdes stor hantverksskicklighet och många gjorde så kallade gesällvandringar hos olika Mästare för att finslipa sina kunskaper.
Idag har vi ett annat samhälle, men behovet av skickliga hantverkare finns kvar och många efterfrågar kvalitet. Genom Sveriges Hantverksråd kan man gå utbildningar och avlägga sina prov idag för att stolt föra traditionen vidare av djupt yrkeskunnande.
- I år är det ovanligt många som får breven, säger Mattias Kessen, Gillesmästare. Vi har fyra gesällbrev och två mästarbrev att dela ut ikväll.
Konstinramare, målare och frisörer
Under kvällen mottog Carina Nilzén och Therese Karlsson mästarbrev inom frisöryrket. Frida Johansson mottog gesällbrev inom frisöryrket. Sofia Höög fick gesällbrev inom måleriyrket och Annika Kaspersson Nilsson och Elsie-Marie Pihl tog emot varsitt gesällbrev i konstinramning.
- Det är jätteroligt, säger Elsie-Marie Pihl från Blackstad. Det är ju en bekräftelse på att vi kan det vi arbetar med. Det är inte nya saker jag har lärt mig på utbildningen, utan det handlar om ökad precision.
- Det är ett bevis på vår yrkeskunskap, säger Annika Kaspersson Nilsson. Man går en utbildning, och avlägger sedan ett teoretiskt prov samt ett praktiskt prov med ett antal olika arbetsmoment.
Carina Nilzén arbetar på Stil och trots 20 år i branschen tycker hon att mästarutbildningen gav henne mycket.
- Jag tog mitt gesällbrev för 30 år sedan och tänkte att jag skulle fira det med att ta mästarbrevet, säger Carina Nilzén.
- Jag tycker att fler borde ta mästarbrevet, det tillför så mycket annat som handlar om företagande, bemötande, omdöme, personal med mera. Det handlar om att man ska bete sig som en mästare egentligen.