Utrikes födda fick information om bostadsköp

På onsdagskvällen fick utrikes födda personer i Västervik veta mer om hur det går till när man köper bostad i Sverige. -Vi har fått ett bra gensvar i utvärderingen, där samtliga tycker att detta är en bra information som behövs och som vi ska fortsätta erbjuda i framtiden, säger Elisabet Sjöstrand, integrationsstrateg.

Västerviks kommun arrangerade träffen i samarbete med Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och Anticimex. Foto: Privat

Västerviks kommun arrangerade träffen i samarbete med Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och Anticimex. Foto: Privat

Foto:

Västervik2018-03-02 16:30

Det var Västerviks kommun i samarbete med Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och Anticimex som bjöd in till informationstillfället på Bryggaren i onsdags kväll.

Informationen riktade sig till utrikes födda personer i Västerviks kommun som ville veta mer om hur ett bostadsköp går till.

- Intresset var stort. Vi tog in anmälningar i förväg och blev tvungna att sätta stopp när 35-40 personer hade anmält sig, säger Elisabet Sjöstrand.

Kvällen var gratis och fokuserade på praktiska detaljer som är bra att känna till vid bostadsköp i Sverige.

- Vi ser att det finns ett behov av den här typen av information. När man har bott i Sverige ett tag kan det kännas intressant att äga ett eget boende, säger Elisabet Sjöstrand.

"Mycket läggs på köparen"

Att köpa en bostad kan upplevas som en svår och komplicerad process, inte minst om man kommer från ett land utanför Europa.

- Kommer man från en arabisk kultur så skiljer det sig avsevärt, både vad gäller byggnadssätt och uppvärmningssätt. Det är saker som man inte är van vid. Mycket läggs på köparen att ta reda på och med den här informationen hoppas vi att vi kan öka förståelsen.

Deltagarna fick inte bara information om själva bostadsköpet, utan även om försäkringar, lån och besiktning.

- Det är första gången vi ger den här typen av information, men förhoppningsvis inte sista. Målet är att vi ska kunna erbjuda något liknande en gång om året, säger Elisabet Sjöstrand.

Begreppet utrikes född ska inte förväxlas med nyanländ.

- Nyanländ kallas man när man kommit som flykting till Sverige, då räknas man som nyanländ de första två åren. Den här informationen riktade vi till alla utrikes födda, oavsett hur man har kommit till Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om