Utställning om orostidens visor

Den andra lördagen i november varje år infaller en av de största dagarna på året för Västerviks Musikbibliotek och Visarkiv, nämligen Arkivens dag. Årets tema var orostider. - Det är i år 100 år sedan första världskriget bröt ut, och 75 år sedan andra världskriget bröt ut. Det uppmärksammar vi genom att lyfta fram ett antal melodier som var stora under orostiderna, berättar Marcus Brännström, visarkivarie.

Marcus Brännström hade sammanställt en utställning med melodier från orostiden.

Marcus Brännström hade sammanställt en utställning med melodier från orostiden.

Foto:

Västervik2014-11-10 07:38


I arkiven finns handlingar som vittnar om vår historia, såväl statliga beslut som människors minnen och tankar. Syftet med Arkivens dag är att allmänheten ska få inblick i dessa unika dokument. Arkivens dag infaller alltid den andra lördagen i november och har olika teman för varje år. Årets tema var orostider. Ett väldigt tacksamt tema, tycker Marcus Brännström, som inför lördagen sammanställt en utställning i samma tema på Västerviks Musikbibliotek och Visarkiv.
Under världskrigstiden trycktes visorna i skillingtryck, en slags dåtida broschyr.
- Man kan se en traditionslinje från skillingtrycket in i våra dagars vispop, berättar Marcus Brännström.

Hur skiljer sig dåtidens visor från dagens?
- Under andra världskriget var det mycket pigga och glada melodier och texter. Det var en mörk tid, men musiken var desto gladare. Alice Babs förtjänar att lyftas fram, hon var en riktig glädjespridare under de dystra åren, säger Marcus Brännström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om