– Med den här utställningen sätter vi idrotten i den samhälleliga kontexten, säger Olof Nimhed. Vi vill visa hur lagen har kommit till och hur de har vuxit från början av 1900-talet, då det första laget bildades i Tjust.
Utställningen bygger på fakta och uppgifter som lämnats till museet av Hans Källgren och Roy Karlsson. Även klubbarna har bidragit med material.
Hans Källgren har under lång tid samlat uppgifter om de klubbar och lag inom fotboll och bandy som varit verksamma i Tjustbygden.
– Men jag samlar inte bara för samlandets skull, jag vill gärna veta historien bakom.
Han menar att idrottsutövningen har varit en viktig del av samhällsutvecklingen.
– Föreningslivet har fostrat en mängd ungdomar genom åren. Att Sverige är en framgångsrik idrottsnation bygger mycket på den ideella verksamheten med frivilliga ledare.
Samlingen växer
Hans Källgrens samling av klubbnålar och autografer växer fortfarande.
– Häromdagen budade jag på en klubbnål från Björnsholms GF, föregångaren till GIF. Men datorn krånglade och den såldes till en annan köpare för 127 kronor. Jag var beredd att lägga mycket mer.
Roy Karlsson är en idrottshistoriskt intresserad gymnasielärare i historia som har skrivit om lagidrottens historiska framväxt och utveckling.
– Man brukar säga att ett kulturhistoriskt museum omfattar allt från världskrig till tandpetare. Lagspel är i allra högsta grad en del av vår kulturhistoria, säger Olof Nimhed.
– Sedan finns det givetvis en igenkänningsfaktor. Vi visar en del föremål kopplade till individuella personer. Tanken är att de som kommer och tittat ska känna igen sig.