Vädjar efter torkan: Köp svenskt kött

Foderbristen gör att det är kö till slakterierna. Att köpa svenskt kött hjälper. Det menar både slaktare och LRF.

Foderbrist skapar köer till slakterier. Slakterierna kan slakta mer om efterfrågan på svenskt kött ökar. OBS bilden på kalven är från VT:s arkiv och ska endast illustrera artikeln.

Foderbrist skapar köer till slakterier. Slakterierna kan slakta mer om efterfrågan på svenskt kött ökar. OBS bilden på kalven är från VT:s arkiv och ska endast illustrera artikeln.

Foto: Hans Brandin/arkiv

Västervik2018-07-14 12:00

Bjursunds Slakteri är ett mindre slakteri som tar emot köttdjur från uppfödare runtom i Västerviks kommun.

– För våra trogna kunder har vi rimliga kötider. Men nu är det nya som ringer som behöver minska sin besättning, säger Martin Johansson som äger slakteriet.

Slakterierna har kapacitet att höja takten, men det går inte att slakta mer än vad som säljs. Det är där problemet ligger.

– En lösning är om det konsumeras mer svenskt kött. Viljan måste finnas att välja bort importerat kött. Och då menar jag inte bara privatpersoner utan även restauranger och storkök.

Martin Johansson pekar även på en annan aspekt. Den etiska.

– Nu är bönderna tvungna att ta av vinterfodret och när det inte finns foder kvar i vinter kan man inte låta djuren svälta. Jag tror inte vi har sett vidden av problematiken ännu. Det är tragiskt.

Palle Borgström, förbundsordförande för Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), säger att de är tacksamma för alla konsumenter och butiker som väljer att prioritera svenskt.

– Vanliga konsumenter har stor betydelse genom sina matval. Den största hjälpen vi kan få är att man väljer att köpa svensk mat och då framförallt svenskt kött i den här situationen, säger han i ett pressmeddelande.

Anders Gunnarsson driver gården Sandered i Loftahammar:

–  Vetet är slut och jag har hägnat in ännu mer skog till bete.

På gården finns för närvarande cirka 180 köttdjur. I vanliga fall säljer han djur till slakt och till liv (kalvarna köps av en annan lantbrukare som föder upp dem tills de är slaktmogna, reds. anm.).

– Jag brukar kunna sälja kalvar men nu är ingen intresserad av att köpa. Jag behöver sälja 70 djur.

Om djuren inte har mat och inte kan skickas till slakteri är nödslakt den enda lösningen. Då avlivas djuren på gården och en containerbil hämtar kadavren för destruktion. Köttet kommer alltså inte till någon som helst nytta.

Mats Saari ägare av Hässelstad gård som ligger mellan Björnsholm och Tindered, säger att för hans del har situationen löst sig tillfälligt. Han kommer kunna skicka 20 djur till slakt på tisdag. Men några kalvar kommer han inte kunna köpa i år.

– Stora djur äter väldigt mycket och det blir inget kvar till de små.

Han föreslår att kommunen skulle kunna köpa svenskt kött till omsorg och skola.

– Vi håller faktiskt på att undersöka upphandlingen angående det just nu, säger Tomas Kronståhl (S), kommunstyrelsens ordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!