Valde Gamleby när hon började gymnasiet

Att flytta 30 mil hemifrån när man börjar gymnasiet som 16-åring är inte något som passar alla ungdomar i den åldern, men för Sandra Markusson har det varit en lyckträff. - Jag har lärt mig att ta hand om mig själv - något jag växt av som person.

Sandra Markusson från Vallentuna valde att börja på Gamlebygymnasiet. En flytt som gjort att hon lärt sig ta ansvar och växt som person.

Sandra Markusson från Vallentuna valde att börja på Gamlebygymnasiet. En flytt som gjort att hon lärt sig ta ansvar och växt som person.

Foto:

Västervik2012-12-20 07:33


Gamlebygymnasiet är nu tömt på elever och går så sakta i vinterdvala under kommande helger. Eftersom det är en internatskola, där det i vanliga fall är liv och rörelse även under helgerna, känns skolan lite extra tom inför lov.

Saknar servicen hemma
En av de cirka 170 eleverna som läser på lantbruksgymnasiet är Sandra Markusson från Vallentuna norr om Stockholm. Hon valde att flytta hit för att läsa till djursjukvårdare.
- I nian letade jag runt på nätet efter intressanta utbildningar. Jag hittade Gamleby, åkte hit på två öppet hus och fastnade direkt. Det är väldigt trevligt med alla olika byggnader här och sedan alla olika djur förstås. Sedan är Gamleby ett mysigt litet samhälle.
Vad sa din familj om att flytta så pass långt när du bara är 16?
- Mamma gillar också skolan och tycker det var ett bra sätt att träna sig i att flytta hemifrån.
Hade du inga betänkligheter innan flytten?
- Jag tänkte till en extra gång eftersom jag skulle komma hit helt ensam, men jag var aldrig direkt orolig. Väl här har det aldrig varit några problem eftersom man lär känna alla ganska fort. Jag har eget rum men bor i ett hus med 17 andra som jag delar kök med.
Vad saknar du från Vallentuna?
- Kompisar, inomhusshopping och sedan servicen där hemma förstås, skrattar Sandra. Här får jag ju tvätta och fixa med mat själv i helgerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om