Enligt konkursförvaltaren Bill Kronqvist är det likviditetsbrist som lett fram till konkursen.
– Det är tufft att driva restaurang i dag, med stigande kostnader och folk som håller hårt i pengarna.
När vi pratar med honom kommer han direkt från ett möte med restaurangens tidigare ägare.
– Det är sorgligt. Det är en fin och omtyckt restaurang. Samtidigt är det tufft att driva restaurang i Västervik på andra tider än under sommaren. Marginalerna är små, speciellt med stigande elpriser, säger Bill Kronqvist.
Matkultur startade våren 2022. Ambitionerna har varit högt satta: Restaurangen har varit öppen året runt. Man har haft allt från sjurätters avsmakningsmenyer och vinprovningar till dagens lunch och kafé.
För många kan konkursen ha kommit som en överraskning. Så sent som för någon vecka sedan berättade vi att Västerviks museum hade startat en utbyggnad av Matkulturs lokaler för att ge plats åt fler matgäster. Då verkade det finnas framtidstro.
I den gamla delen har de i dagsläget omkring 35 platser, något som är i minsta laget för att kunna ha en bärande verksamhet, sade Matkulturs vd Mikael And till oss då. Den nya byggnaden är tänkt att rymma mellan 60 och 70 gäster, något som öppnar för fler möjligheter.
Vi har under tisdagen talat med Mikael And som avböjt att kommentera konkursen utan hänvisat alla frågor till konkursförvaltaren.
Vilka möjligheter finns att hitta någon som vill driva restaurang i lokalerna?
– Jag kommer att göra ett försök. Jag tycker att jag är skyldig att göra det, säger Bill Kronqvist.