Vändningen: Butiken kan bli kvar

Det blir ingen stor ombyggnad av biblioteket. Klädekiperingen Carl-Otto får vara kvar. De beskeden ger kommunalrådet Tomas Kronståhl.

Stadsbiblioteket och herrekiperingen Carl-Otto ser även fortsättningsvis ut att bli grannar.

Stadsbiblioteket och herrekiperingen Carl-Otto ser även fortsättningsvis ut att bli grannar.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-06-07 11:08

En punkt i budgeten för 2019-2021 är stadsbiblioteket.

På bibliotekets önskelista har mer ändamålsenliga lokaler funnits. Att driva verksamheten i två plan är inte praktiskt. Det har funnits ideer om att biblioteket ska utvidgas mer i på bottenplan i Bryggaren. Nu ser det inte ut att bli så.

– Biblioteket kommer att rustas upp inom de befintliga väggarna, säger Tomas Kronståhl (S).

Det betyder nya ytskikt och nya inventarier som bokhyllor och andra möbler.

För att skapa mer flexibilitet i lokalerna talas det till exempel om lätt flyttbara bokhyllor med hjul. Kronståhl säger att anledningen till att man inte gör en mer genomgripande förändring främst är konstnadsskäl.

– Sedan gick det inte att hitta en riktigt bra lösning som alla var nöjda med.

Däremot säger han att planen att göra Spötorget till ett kulturkvarter kvarstår.

Beskedet innebär också att det ser ut som att klädbutiken Carl-Otto kan vara kvar i sin nuvarande lokal. För några månader sedan blev det känt att butiken sagts upp från sin lokal av Tjust Fastigheter. Uppsägningen gjordes i förebyggande syfte ifall biblioteket skulle behöva lokalerna.

Åtgärden väckte kritik. Kritikerna menade att det var fel att tvinga en väl inarbetad butik att flytta – inte minst som butikens ägare uppgav att det var svårt att hitta jämbördiga lokaler.

Handlaren Carl-Otto Östin säger att han fått besked om politikernas beslut, men att han vill avvakta med kommentarer tills dess att allt är utrett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om