Var inte lat – det är lätt att göra egna köttbullar

Att köpa färdiggjorda köttbullar i butik är nog höjden av lathet. Det går ju både snabbt och är enkelt och dessutom mycket godare att gör egna från naturliga råvaror och dessutom vet man då vad köttbullarna innehåller.

Foto: Lennart Moberg

Västervik2017-07-04 17:00

De köpta köttbullarna är ofta ganska billiga och jag träffar ofta på personer som menar att de själva inte kan göra köttbullar lika billigt, om de köper egen köttfärs, som de som finns att köpa färdiga. Men detta borde nog snarare vara en varningsklocka än en fördel.

Om man drygar ut smeden med billiga ingredienser och sådant som egentligen inte har i köttbullar att göra, så är det ju klart att de kan tillverkas billigt. Att de sedan innehåller billigt mjöl, fiberprodukter och vatten och bara ca. 60% kött tänker de nog inte på.

1000-tals ton årligen

Vi svenskar stoppar i oss tusentals ton industritillverkade köttbullar årligen. Köttbullar med lågt köttinnehåll, mängder av industriella ingredienser och en smak som bara avlägset liknar originalets.

Flera av de färdiga köttbullarna är inte stekta utan friterade i palmolja. En olja som dels kan skada regnskogen vid produktion, men även en olja med mättat fett med långa fettsyror, som ökar risken för hjärt- och kärlproblem.

Man kan inte läsa på förpackningen att palmolja använts vid friteringen, för det är ett produkthjälpmedel och dessa behöver inte deklareras. Eftersom all denna utfyllnad minskar köttsmaken på köttbullarna, är det inte ovanligt att man även behöver konstgjord köttarom för att höja smaken. Om köttbullarna dessutom innehåller vatten så behövs bindmedel för att få en bra konsistens. Ofta används tillsatserna E 450 och/eller E 451.

Olika mängd ingredienser

Om man gör egna köttbullar så behöver man oftast bara 7-8 ingredienser om man räknar med kryddorna. De köttbullar som jag hittat i butik som hade mest innehåll, hade 29 ingredienser. Det är nästan en konst att blanda så många olika ämnen och ändå få ihop något som liknar köttbullar. I dessa var det 9 E-nummer. Men så var det också de billigaste av de fabrikat jag undersökte.

I dag skriver sällan tillverkaren ut E-nummer på förpackningen, utan smakförstärkaren E 621 heter istället jästextrakt eller mononatriumglutamat och E 1420 skrivs ut som modifierad stärkelse.

Var inte lat, gör dina egna köttbullar och stek i smör. Kan det bli godare?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om