Var sjunde äldre är ekonomiskt utsatt

17,5 procent av Västerviks äldre lever i ekonomisk utsatthet. Det visar de senaste kommunsiffrorna för 2016 från Statistiska centralbyrån (SCB). 2015 var motsvarande siffra 18,8 procent.

En övervägande majoritet av de som hamnar under fattigdomsgränsen är kvinnor. Foto: Anders Sjögren

En övervägande majoritet av de som hamnar under fattigdomsgränsen är kvinnor. Foto: Anders Sjögren

Foto:

Västervik2018-02-26 16:00

Var sjunde äldre i landet riskerar att hamna i fattigdom, vilket motsvarar 14,9 procent. Det är något färre jämfört med 2015 då motsvarande siffra var 15,6 procent.

– Min förklaring är att det är en tillfällig nedgång som beror på att skatten på de lägsta pensionerna sänktes och inkomst- och tilläggspensionen ökade 2016. Men trenden är fortfarande att pensionärer tappar i förhållande till löntagarna och att antalet pensionärer i relativ fattigdom kommer att öka, säger Anders Thoré, sakkunnig i pensionsfrågor på Pensionärernas riksorganisation (PRO), till Nyhetsbyrån Siren.

Fler kvinnor

På kommunnivå varierar andelen ekonomiskt utsatta äldre från 6,3 procent i Danderyd till 31,9 procent i Eda. För Västerviks kommun landar siffran på 17,5 procent för 2016. Det är en förbättring jämfört med året innan då andelen var 18,8 procent.

– En övervägande majoritet av de som hamnar under fattigdomsgränsen är kvinnor. Det beror naturligtvis på att de har tjänat mindre under hela sitt yrkesliv, vilket har olika orsaker. Dels är lönerna lägre i kvinnodominerande yrken, dels är kvinnor borta från arbetsmarknaden mer. De tar hand om hushåll och barn och är sjukskrivna i högre grad än män. En viktig förklaring är också att fler kvinnor jobbar deltid, och i arbetaryrken handlar det om ofrivillig deltid i stor utsträckning, säger Anders Thoré.

”Blir inte mycket över”

Som ekonomiskt utsatta räknas andelen personer, 65 år och äldre, som ingår i hushåll med en disponibel inkomst per konsumtionsenhet under 60 procent av medianvärdet.

Enligt EU:s definition är det gränsen för att vara i risk för fattigdom.

– Konsekvenserna är att man kanske inte har råd med det allra nödvändigaste. Man behöver pengar till hyra och mat och därutöver blir det inte mycket över, varken till sociala aktiviteter eller saker som läkarbesök, mediciner och tandvård. Det kan vara så att man blir tvungen att avstå från sådana saker, säger Anders Thoré.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om