"Våra föräldrar fick sälja allt de ägde"

God frukost, gemenskap och intressanta föredrag är huvudingredienserna i Marieborgskyrkans kvinnofrukostar, som anordnas några lördagar varje år. I lördags kunde frukostgästerna lyssna till det gripande föredraget Vägen till Sverige, som framfördes av Ali Akhar, Ahmad Kahimi och Azizi Ahmad.

Ali Akhar, Ahmad Kahimi och Azizi Ahmad föreläste om sin flykt från Afghanistan till Sverige.

Ali Akhar, Ahmad Kahimi och Azizi Ahmad föreläste om sin flykt från Afghanistan till Sverige.

Foto:

Västervik2014-11-24 08:11


Ali Akhar, Ahmad Kahimi och Azizi Ahmad är 20 år och bor i Västervik. De läser på gymnasiet, jobbar extra ibland och de har många kompisar. I dag lever de ett bra liv, men vägen dit har inte varit lätt.

Flydde från Afghanistan
När killarna var 16 år flydde de från sitt hemland Afghanistan, i hopp om en tryggare tillvaro i Sverige.
- Att lämna sin familj som 16-åring var inte det lättaste. Det var heller inte lätt för våra föräldrar att skicka iväg sina barn. De flesta tror att alla ungdomar som kommer till Sverige har rika familjer, men så är det inte. Våra föräldrar fick sälja nästan allt de ägde för att vi skulle slippa kriget och ha det bra, berättar Ali Akhar.
Flykten till Sverige var allt annat än enkel. Ali Akhar berättar att han tog sig från Grekland till Turkiet på en tre meter lång gummibåt - som han delade med 38 andra personer.
- Det blåste och det var väldigt höga vågor, alla skrek efter hjälp. Till slut hamnade jag i vattnet. Precis då kom en större båt och kastade i rep så att vi kunde räddas. Efter det hamnade jag på sjukhus, jag hade svalt så mycket saltvatten att jag inte kunde prata.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om