Många på sjukhuset reagerade starkt när de läste i måndagens tidning att det skulle vara större risker för barn som föds för tidigt om det är ett litet sjukhus.
I dag skickas mycket för tidigt födda barn från både BB i Västervik och Kalmar till universitetssjukhuset i Linköping, och enligt Aldman skulle det inte göra någon skillnad om man bara hade ett BB i Kalmar län.
- Den regionvård vi skickar nu, den skulle vi skicka ändå, även om vi var dubbelt så stora. Så det är inget att spara på regionvård där.
Allt utom respiratorvård
I dag tar BB i Västervik hand om barn som föds från vecka 30 och framåt. Den enda neonatalvård som det inte finns kapacitet för är respiratorvård. I väntan på transport till Linköping, kan dock barnen få ligga i respirator på IVA, intensivvårdsavdelningen.
Men barnen kommer ofta hem till Västervik ganska snart, något som barnsjuksköterskan Lotta Holm ser som ett tecken på att vården i Västervik är bra.
- Jag tror inte att Linköping skulle skicka barnen till oss om de trodde att vi hade dålig kvalité. Jag tror inte att de skulle våga det.
Ledningsbolaget skriver i sin rapport att både BB i Västervik och BB i Kalmar är för små för att kunna ge en god vård för de barn som föds för tidigt. Skälet till detta ska vara att det föds för få barn per år på varje ställe.
Många år i yrket
Men personalen i Västervik tycker att de tar igen detta på att många har varit lång tid i yrket.
- Vi har personal som varit här i 20-25 år, ja, till och med 40, och då kan man snacka om att få erfarenhet, säger Inger Rondahl-Lahtela, barnsköterska på barnavdelningen, dit även neonatalavdelningen (- för de för tidigt födda) hör.
Margaret Aldman håller med.
- Vi har varit med om lika många förlossningar, men över en längre tid.
Barnläkare Jan-Åke Hammersjö är inne på samma linje.
- Personalen är mer rutinerad här än på stora ställen, där man har hög personalomsättning.
Har fått utmärkelser
Västerviks sjukhus har fått flera utmärkelser för en hög kvalité på vården. Bland annat är Västervik bland de bästa sjukhusen i landet när det gäller vård av barn med diabetes, som här får hjälp att hålla sjukdomen välreglerad. Västervik har också utsetts till så kallat amningsvänligt sjukhus.
Jan-Åke Hammersjö undrar hur det ska bli med detta om de nyförlösta mammorna ska skickas iväg till ett patienthotell redan innan de har kommit i gång med amningen. Såvitt han har hört, planeras ingen utbyggnad av BB i Kalmar om det blir aktuellt med en sammanslagning.
En invändning som Ledningsbolaget kommit med är att utrustningen för avancerad neonatalvård är så dyr att ett litet sjukhus inte kan ha råd med den. Men enligt flera läkare i Västervik är det inte utrustningen som kostar särskilt mycket pengar, utan personalen. Utrustningen följer i princip antalet barn. Därför vinner man inte mycket med att slå ihop till en större enhet.
- Vi kan ju inte lägga två barn i varje kuvös, påpekar barnläkare Per Seffers.
Dessutom blir det "nya" sjukhuset i alla fall inte tillräckligt stort för att kunna ta emot de mest komplicerade fallen.
Långa resor
En annan fråga som personalen funderar över är hur de långa resorna kommer att påverka patienterna och deras anhöriga.
Elisabet Sinnerstad, verksamhetschef vid kvinnokliniken, säger att det skapar en stor oro hos kvinnorna att inte veta var de ska få föda. Tidigare erfarenhet visar att sådan oro överförs till barnet och kan göra båda så stressade att förlossningen inte fungerar normalt, utan barnet måste tas ut med akut kejsarsnitt. Något som är ganska dyrt.
Att flytta så mycket slutenvård till Kalmar kommer dessutom att innebära att Västervik får svårt att rekrytera personal i framtiden, tror Margaret Aldman. Det är svårt att besätta rena öppenvårdstjänster redan i dag. Personalen vill arbeta även med slutenvård. Detta kan då leda till att patienterna får åka till Kalmar även för besök i öppenvården, eftersom det inte längre finns kvar några specialister i Västervik.
Vården blir inte bättre av sammanslagning
- Vi vet om att vi är små, och därför måste vi kompensera oss för det genom att utbilda oss extra.Det säger Margaret Aldman, verksamhetschef på barnkliniken vid Västerviks sjukhus. Hon är en av många som ifrågasätter Ledningsbolagets teori att ett större sjukhus ger bättre vård.
Personalen vid Västerviks sjukhus ifrågasätter Ledningsbolagets rapport, där konsulterna anser att ett litet sjukhus - som Västervik - har sämre medicinsk kvalité än ett större.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!