Vårdförbundet har bett Region Kalmar län att ta fram uppgifter om antalet vakanta tjänster på Västerviks sjukhus. De visar att 56,5 sjukskötersketjänster var vakanta vid månadsskiftet mars, april.
– Det har aldrig varit så svårt att få tag på sjuksköterskor till Västerviks sjukhus som nu. Jag vet inte hur de ska kunna bedriva vård med det antalet sjuksköterskor de har om jag ska vara ärlig.
– Om de skulle behöva mätta mun efter matsäck, det vill säga efter hur många sjuksköterskor de har kontra till vad vi har rätt till för semester, så skulle det nog vara ett par avdelningar som inte skulle kunna ha öppet. Det är skrämmande, säger Pernilla Petersson, huvudskyddsombud och vice ordförande för Vårdförbundet i Kalmar län.
I mars, april saknades 28 grundutbildade sjuksköterskor, 6 anestesisjuksköterskor, 7 operationssjuksköterskor, 3,5 intensivvårdssjuksköterskor, 9 barnmorskor, 2 röntgensjuksköterskor och en ögonsjuksköterska på sjukhuset.
23,5 av de totalt 56,5 vakanta tjänsterna var ersatta med bemanningspersonal. Fyra inhyrda ersatte de 13 vakanta anestesi- och operationssjukskötersketjänsterna. Dessutom ersattes åtta av de nio vakanta barnmorsketjänsterna med hyrpersonal.
Läget är likadant i Kalmar och Oskarshamn. Dessutom är sjuksköterskebristen påtaglig inom Västerviks kommun, enligt Vårdförbundet.
– I Västerviks kommun halveras sjuksköterskestyrkan på sommaren. Men antalet patienter är ju detsamma, säger Pernilla Petersson som menar att det är viktigt att kommunen och regionen samverkar.
Hon förklarar att sjuksköterskebristen på sjukhuset kan leda till att äldre patienter, som bor på särskilt boende eller har hemtjänst, får komma hem tidigare än tänkt.
– Det leder i sin tur till att kommunens sjuksköterskor får mer att göra. Det får även primärvården, säger Pernilla Petersson.
Christer Jonsson (C), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård, menar att regionen gör mycket för att förbättra läget.
– Regionen ger sjuksköterskor möjlighet att specialistutbilda sig med bibehållen lön. Dessutom delfinansierar vi sjuksköterskeutbildningen i Västervik, säger han, och tillägger att regionen genomfört riktade lönesatsningar de senaste två åren.
– Till väldigt stor del har de satsningarna gått till länets sjuksköterskor. Det gör att Region Kalmar har haft bättre löneutveckling för sjuksköterskor än vad andra regioner haft.
Hur ser läget ut inför sommaren på Västerviks sjukhus?
– Det finns alltid utmaningar när det gäller sommarbemanning. Men beskedet jag får är att utmaningarna är hanterbara. Bland annat ber man medarbetare ta extrapass när de ändå arbetar, men de semesteransökningar som finns hålls. Det är grundprincipen, sen kan det säkert finnas undantag, säger han.
Han menar att sjuksköterskeutbildningen i Västervik är jätteviktig.
– Hela hälso- och sjukvården har en jättestor utmaning framför sig, eftersom vi har haft, och har jättestora pensionsavgångar framför oss. Det gör att vi behöver utbilda fler sjuksköterskor än vad vi behövt tidigare, säger Christer Jonsson som också poängterar att antalet sjukskötersketjänster i regionen har ökat de senaste åren.
2011 hade regionen 1 758 sjuksköterskor och 2021 1 965 stycken.
Sjukhuschef Henrik Holmberg har tidigare i vår berättat att man kommer dra ner på icke-akut vård i sommar, och halvera antalet operationssalar i drift, från sex till två-tre.