Bemanningsproblemen inom sjukvården har accelererat de senaste åren. För landstinget i Kalmar län fick det konsekvensen att man tingades stänga 75 vårdplatser vid länets sjukhus. På Västerviks sjukhus minskade man antalet vårdplatser från 156 till 128, vilket motsvarar cirka 20-25 procent.
– De platserna borde ha öppnat efter sommaren, menar Malin Sjölander (M).
Men platserna förblev stängda och nu närmar sig en ny semesterperiod.
– Vi har träffat alla tre sjukhusen och alla säger att det här kommer att bli den tuffaste sommaren någonsin när det gäller bemanning.
"Har varnat"
De ser en stor risk i att fler vårdsplatser får stryka på foten när semesterschemat inte går ihop.
– Det som har stört oss mest är att man stänger vårdplatser utan att ha någon större plan, det enda budskapet är att man ska spara pengar.
Tidigare låg fokus på läkarbristen, men idag talar man om en brist på de flesta områdena. Främst saknas det sjuksköterskor och barnmorskor.
– På sikt ser man även en brist när det gäller undersköterskor, där måste vi öppna upp fler vägar in i sjukvården, säger Pierre Edström (L).
Åtta förslag
Nu presenterar alliansen åtta förslag som ska vända den negativa utvecklingen.
Bland annat vill man se över den fasta grundbemanningen inom samtliga verksamheter och utveckla arbetsvillkoren.
– I dagsläget är det till exempel många anställda som jobbar treskift, det är något vi behöver titta på, säger Christer Jonsson (C)
Undesköterskerollen ska bli mer attraktiv och någon form av "trohetsbonus" ska inrättas för att belöna personal med mångårig erfarenhet.
– Det måste löna sig att stanna kvar och jobba i landstinget, säger Jimmy Loord.
En del av dagens merkostnad för hyrpersonal vill alliansen öronmärka till en modell särskilda lönesatsningar inom bristyrken.
– Delar av schemat är omöjligt att få ihop utan hyrpersonal, där måste vi se en förändring, säger Malin Sjölander.
Man vill också göra det möjligt för medarbetarna att jobba på toppen av sin kompetens, det vill säga renodla yrkesroller och minimera administrationen för medarbetare med direkt patientkontakt.
– Man utbildar sig inte till läkare eller sjuksköterska för att sitta vid en dator. Det jobbet ska utföras av medicinska sekreterare, säger Pierre Edström.