Världens snabbaste kommer till Västervik

I år blir det favorit i repris, i dubbel bemärkelse, när Sportbilsdagen firar tio år i Västervik. Bland sportbilarna kommer i år en av världens snabbaste att finnas.

Den här Bugatti Veyron kommer till Västervik under Sportbilsdagen.

Den här Bugatti Veyron kommer till Västervik under Sportbilsdagen.

Foto: Privat

Västervik2019-08-15 15:00

Under en tid var Bugatti Veyron världens snabbaste serieproducerade bil med en toppfart på 407 km/h. Totalt producerades 450 stycken exemplar, då räknar man med alla serier. Nu kommer nummer 100 till Sverige. Det är inte en helt vanlig syn på gatorna i Sverige, berättar Magnus Tofvesson som är en av arrangörerna bakom Sportbilsdagen.

– Vad vi vet finns det ingen Bugatti Veyron registrerad i Sverige så det är inget man ser allt för ofta.

Systerbilen, om man får kalla den så, Bugatti Veyron Super Sport var ett tag den snabbaste bilen i världen, för att sedan se sig slagen av Koenigsegg Agera RS.

Bugatti Veyron nummer 100, den som nu kommer, har en V16 motor på 1 001 hästkrafter. Den förbrukar en tank bensin på tolv minuter i högsta fart, byta däck måste man göra efter en kvart i toppfart.

– Det är så klart jättekul att kunna presentera en sådan bil på vår dag. Jag hoppas att många ska tycka det är intressant och kul att få se en på nära håll, säger Magnus Tofvesson.

Ägaren är dansk och äger ett bilmuseum i Danmark. Han har med sig fler bilar, bland annat den högst speciella Bac Mono, en ensitsig racingbil som med sitt utseende och sin prestanda nästan liknar en Formel 1-bil, men som är tillåten att köras på allmänna vägar.

– Det kommer 150 bilar till utställningen, det är bokat redan men vi tippar på att det blir runt 180 i slutändan, vi har en vacker plats att vara på och en trevlig tillställning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!