Värmeljus blir till nya proteser i Thailand

Anne-Marie Sjöblom i Edsbruk engagerar sig gärna i såväl hembygden som större sammanhang, så när Åtvidabergs kommun började med insamling av utbrunna värmeljus för att hjälpa en vänförening i Thailand erbjöd hon sig genast att hjälpa till.

Yvonne Wernholm och Sandra Andersson, Västervikshjälpen, tar gärna emot utbrunna värmeljus som Anne-Marie Sjöblom sedan samlar in.

Yvonne Wernholm och Sandra Andersson, Västervikshjälpen, tar gärna emot utbrunna värmeljus som Anne-Marie Sjöblom sedan samlar in.

Foto: Lena Dahlberg

Västervik2017-01-02 12:20

Insamlingen har pågått under några års tid och är ett samarbete mellan Åtvidabergs kommun och deras vänförening i Thailand. De utbrunna värmeljusen rengörs från stearin, plattas till och smälts ner för att sedan bli till nya arm- och benproteser i Thailand.

- Jag brukar kunna hjälpa till med ett tiotal stora sopsäckar varje år, säger Anne-Marie Sjöblom.

Hon ser gärna att alla som vill samlar på sig av de använda värmeljusen. För att man inte ska behöva åka hem till Anne-Marie Sjöblom så har hon ett samarbete med Coop nära i Edsbruk, Sonjas damfrisering i Gamleby, Västervikshjälpen i Västervik och Röda Korset Kupan i Västervik. Där går det bra att lämna in aluminiumkopparna.

- Jag ska undersöka om det finns någon i Västervik som kan tänka sig att ta hand om den här insamlingen framöver, det blir många mil för mig att åka till Åtvidaberg.

Insamlingen av utbrunna värmeljus pågår året runt, även om det nu efter jul brukar finnas extra många att samla in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om