Värmen gör arbetet på sjukhuset besvärligt

Sommarens rekordväder har bidragit till att vissa utrymmen på Västerviks sjukhus drabbats av extrem värme, något som påverkat både personal och patienter.– Det har helt klart varit obehagligt för vissa, säger Anna Michaëlsson, chefläkare på Västerviks sjukhus.

På medicinavdelningarna har det under sommaren varit upp emot 30 grader.

På medicinavdelningarna har det under sommaren varit upp emot 30 grader.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-08-01 09:30

Medicinavdelningarna tillhör några av de lokaler på Västerviks sjukhus som inte har renoverats på ett antal år. Värmen har därför slagit hårt mot exempelvis medicinavdelningarna fyra, fem och sex.

– Vi har det väldigt varmt just nu. Vi tillhör den del av sjukhuset som kanske inte är superny och man har kanske inte tänkt på luftkonditionering. Men vissa utrymmen här, exempelvis vid läkemedelshantering, måste hållas svala, säger Eva Wallén, biträdande områdeschef på Västerviks sjukhus.

Har ni lyckats hålla dessa utrymmen svala under sommaren?

– Det har varit på gränsen precis. Vi har fått hitta olika lösningar och bland annat köpt in mobil luftkonditionering för dessa utrymmen.

Eva Wallén berättar att de påbörjat en diskussion med landstingsfastigheter och landstingshälsan gällande det rådande problemet.

– Personalen kan ju ta sig ett dopp efter jobbet, men patienterna blir ju kvar i lokalerna hela tiden. Så här kan vi inte ha det i framtiden, vi kan ju inte stänga vårdplatser exempelvis, avslutar hon.

Anna Michaëlsson är chefläkare på Västerviks sjukhus och arbetar till vardags på de drabbade medicinavdelningarna. Hon berättar att det uppskattningsvis varit upp emot 30 grader vissa dagar.

– Det klart att värmen varit besvärlig för både personal och patienter. Jag tror inte det har påverkat någon patients sjukdomförlopp, men det har helt klart varit obehagligt för vissa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!