Dennis Wiström jobbar som projektansvarig vid enheten för samhällsbyggnad i Västerviks kommun. Han har arbetat mycket med frågor gällande övergödning och lett projekt som Gamlebyvikens avrinningsområde, Dynestaviken samt pågående projekt Loftaån och våtmarksbygge vid Målserum. Han tycket sig se trender i vädret som visar på att vi går mot ett annat klimat än vad vi är vanan vid.
– Vi har varit inne i en period av extrem torka. Nederbörden brukar fördela sig relativt jämt under ett år.
Han menar att klimatförändringen redan är här.
– Under ett år brukar det regna 600 millimeter per år. En tredjedel, 200 millimeter av den nederbörden ska rinna vidare ut i Östersjön.
Den stora frågan som Dennis Wiström ställer sig är:
– Under vilken tidsperiod kommer det vattnet att rinna igenom. Får man väldigt mycket regn på kort tid finns det vatten överallt.
100 millimeter
Dennis är inte alls främmande för att det kan komma ett regnoväder med 100 millimeter på någon timme.
– Rören är inte byggda för att ta emot så mycket vatten på en gång. Det blir lervälling, som Oboy överallt.
Han tar upp det skyfall som inträffade i Gamleby sommaren 2015 då avloppsvatten tryckte upp brunnslock och avloppsvatten flöt omkring i Unos Park. Liknande scener kommer att ses i kommunen de kommande åren när extrema vattenmängder regnar ner.
– Kommer det så mycket vatten har vi svårt att ta hand om det. Som jag ser det är klimatförändringen redan här.
Vad är det värsta scenariot du kan se?
– Mycket åkermark står under vatten vilket gör att grumligt vatten med näringsämnen, bakterier och virus förs ner i våra vattendrag. Det leder i sin tur att brunnar med dricksvatten kan bli förorenade och i värsta fall att sjön Hjortens jordvallar spolas ner i sjön. Vattnet som går in i vattenverket ser ut som lervälling.
Går inte det att rena i vattenverket?
– Jag tror inte att det går att rena fullt ut när det ser ut som Oboy. Ett problem är om det slinker igenom magbakterier. Vattnet ser klart ut men bakterierna finns där i.
Vad kan man göra för att förhindra det scenariot?
– Bygga våtmarker, tvåstegsdiken som kan ta hand om mycket vatten samt gräva bevattningsdammar, vilket främst gäller lantbruket.
Han menar att i framtiden måste vi vänja oss vid att det blir torrare perioder följt av att det regnar stora regnmängder på kort tid.
– Vi bör bygga plats för vattnet i landskapet i framtiden för att jämna ut vattenflöden, toppar och dalar. Enligt klimatscenerier kommer sydöstra Sverige att vara en av de mest drabbade områdena i Sverige av klimatförändringar.