Vi når honom via telefon strax efter att det blivit offentligt att sammanlagt 4 500 av Arbetsförmedlingens 13 500 anställda varslas om uppsägninig på grund av minskat ekonomiskt anslag.
– Vi fick ju signaler om detta redan innan jul. Som ett led i den nya budgeten som lades. Så det var ju egentligen ingen överraskning, säger Lars Borgemo.
– Om nu varslet blir verklighet kommer även Västerviks kommun att drabbas, och i vilken omfattning torde utkristalliseras inom de närmsta månaderna.
Kan det här vara ett led i att på sikt lägga ner Arbetsförmedlingen som ju fått utstå mycket kritik på senare år, i huvudsak för allt för få förmedlade jobb?– Nej, det är jag inte orolig för. Politikerna har varit tydliga med att Arbetsförmedlingen ska finnas kvar. Däremot pågår ett stort förnyelsearbete, en ny inriktning, och arbetet med det har vi fått mycket "kredd" för från politikerna.
– Samtidigt är det aldrig roligt med varsel. Många medarbetare lever nu med oro och känner kanske håglöshet. Med det sagt känner jag ändå tilltro till den förnyelseresa vi påbörjat.
För dem som inte hängt med – vad är kärnan i det nya arbetssättet?– Det handlar dels om att vi ska bli mer tillgängliga digitalt, för det är vad kunderna – såväl de arbetssökande som företagen – efterfrågar. Redan i dag sker kommunikationen, i synnerhet i ett inledande skede, via olika digitala kanaler, exempelvis via chattar, telefon och videolänk.
– Tanken är att kunden, det vill säga individen respektive företaget ska äga sin process.
Vad innebär det?– Det betyder att det ska finnas en större transparens i varje ärende och att vi ökar just vår digitala tillgänglighet där vi ska bli ännu bättre på att coacha och stötta kunderna.
Men det här förändringsarbetet innebär ju samtidigt minskade öppettider på de fysiska kontoren och därmed färre fysiska möten mellan arbetsförmedlare och arbetssökande.– Ja, det stämmer. Men de som vill kan även i framtiden boka fysiska möten med lokala handläggare, säger Lars Borgemo.
Om nu varslet förverkligas – hur drabbar det då de arbetssökande?– De som framför allt drabbas av den här besparingen är de grupper som står allra längst från arbetsmarknaden. Från årsskiftet infördes ju till exempel stopp för anvisningar till extratjänster och moderna beredskapsjobb.
Arbetsförmedlingens besparingar för 2019 motsvarar en minskning av förvaltningsbudgeten – där kostnader för personal ingår – med 800 miljoner kronor jämfört med 2018. Utöver denna neddragning har Arbetsförmedlingen fått 4,5 miljarder kronor mindre 2019 jämfört med 2018 för programinsatser för arbetssökande.