"Vart ska vi ta vägen nu?"

I går tog privatläkaren Mubarik Ahmed emot sina sista patienter på vårdcentralen i Överum. Över sommaren kommer vårdcentralen att hållas stängd och listade patienter hänvisas till Gamleby. - Under min levnadstid har det alltid funnits en läkare i Överum. Vart ska vi ta vägen nu? I Gamleby har man redan bemanningsproblem, säger Åke Österberg, medlem i föreningen Överum Nu.

Västervik2015-06-26 06:46


Det var i vintras som det stod klart att Mubarik Ahmed skulle lämna vårdcentralen efter halvårsskiftet. När det inte gick att hitta någon som ville ta över tjänsten beslutade landstinget att själva driva vidare vårdcentralen från och med september. Under glappet på två månader kommer vårdcentralen att hållas stängd. Något som många Överumsbor är starkt kritiska till.
- Det är fruktansvärt. Vi behöver en vårdcentral i Överum. Vi har många äldre i samhället och behöver de hjälp måste de åka till Gamleby, det blir så mycket krångel i onödan, säger Diana Eriksson, som arbetar på Coop i Överum.
Hon upplever att informationen från landstinget har varit knapphändig.
- Det känns inte som om vi har haft någon chans att påverka, politikerna har bara bestämt sig.

"Extra besvär"
I vårdcentralens väntrum var stämningen uppgiven.
- Jag är ganska nyinflyttad och en stark orsak till att jag flyttade hit var att det fanns en vårdcentral. Nu känns det inte alls bra, säger Stefan Hedenskog.
I två månader framöver kommer han, liksom alla andra listade patienter i Överum, att hänvisas till vårdcentralen i Gamleby.
- Vi betalar skatt för att få vård, och nu måste vi betala ännu mer för att ta oss till Gamleby. Jag har inget körkort och måste ta bussen, det blir en merkostnad och dessutom ett extra besvär, säger Stefan Hedenskog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om