Förutom kosläppet fanns det aktiviteter som tipspromenad, barntatueringar och så blev man bjuden på hembakade bullar och mjölk.
– Vi som tillhör Arla ordnar det här tillsammans, säger Magnus Svensson, det är bra för barn att få en anknytning, att se varifrån mjölken och köttet kommer.
Kor bestämmer själva
Lörstad har cirka 130 kor och mjölkproduktionen är helt automatiserad, korna går in i en fålla och blir mjölkade när de själva tycker att de behöver och det kan ske alla tider på dygnet. En foderrobot åker omkring på golvet och registrerar vilka kor som har slut på mat.
Nu har kossorna varit inomhus över vintern och ska äntligen få komma ut i solskenet och äta färskt gräs, men vet inget om det än.
– De har ingen aning! När vi öppnar dörren reser hela besättningen på sig och rusar ut, sen kan de gå in och ut som de vill. Kor gillar till exempel inte stark värme, så varma sommardagar ligger de helst inne i skuggan.
Många barnfamiljer hade sökt sig till Lörstad, från när och fjärran. Olle och Alfred Wetter från Blackstad och deras kompis Erik Kock Svensson passade på att titta runt i ladugården innan korna släpptes ut.
– Det är spännande, men luktar illa.
Galopperar omkring
Så var det äntligen dags för korna att få komma ut. Lite försiktigt i början, men snart började korna glädjerusigt galoppera omkring till den stora publikens förtjusning.
– Jag älskar kor och vill inte missa ett kosläpp, berättade Louise Henrysson som tillsammans med sambon Per Lundberg åkt från Verkebäck.
Nora Ludvigsson och hennes kompis Maja Glinge från Hallingeberg passade på att få en tatuering med en röd Arlako på armen.
– Vi är här för att se på kosläpp, men egentligen tycker jag att tjurar är mer spännande, speciellt när de bråkar, erkänner Nora.
Men några arga tjurar fanns inte att se, bara lyckliga och skuttande kor.