En vuxen människa har mellan fyra och sex liter blod. Hur mycket blod du har beror på kroppsstorleken. Blodet transporterar syre i kroppen, för ut näring till kroppens alla celler via artärerna och rensar ut slaggprodukter via venerna. Blodet bekämpar också infektioner.
Blodgivare är alltså otroligt värdefulla för sjukvården och de patienter som är i behov av blod.
- Blod ges vid till exempel vid operationer, olyckor eller förlossningar, säger Yvonne Mjöbrant medan hon förbereder Ingela Lundberg för en tappning.
Dubbel nytta
Ingela Lundberg börjar med att fylla i en hälsodeklaration innan hon lägger sig till rätta på britsen. Efter identitetskontroll, desinficering av armen och en nål i en riktigt bra ådra kontrollerar Yvonne Mjöbrant att tekniken fungerar som den ska. Några prover tar hon också: blodvärde, hepatit, syfilis och HIV testas alltid. Likaså kontrolleras blodgruppen.
- Den allra första gången du är här som ny så tar vi bara prover, andra gången du kommer får du ge blod.
Det blod som tappas centrifugeras för att skilja plasman från de röda blodkropparna. På så sätt får fler patienter nytta av en tappning.
- De röda blodkropparna blandas med en näringslösning, det är den som ges till patienter vid till exempel operationer. Plasman ges till blödarsjuka eller så går den till läkemedelstillverkning, säger Yvonne Mjöbrant.
Värvar nya
Den 1 januari 2017 fanns det 1 289 aktiva blodgivare inregistrerade i Västervik och 317 i Vimmerby. I Västervik 27 fler än för ett år sedan, i Vimmerby i stort sett samma antal.
- Antal blodtappningar som utfördes i Västervik under 2016 var 2 274, säger Linnéa Nilsson, sektionsledare Blodcentralen.
Att det är fler tappningar än givare beror på att män kan ge upp till fyra gånger per år, kvinnor tre gånger per år som mest.
Blodcentralen Västervik tillhör samma enhet som Kalmar och Oskarshamn. Oftast är de tre sjukhusen självförsörjande, men det händer att de får köpa in från andra sjukhus.
Varje år är personalen ute på värvningsuppdrag, detta för att det är viktigt att hela tiden fylla på med nya givare. Tidigare givare passerar kanske åldersgränsen 70 år, blir sjuka eller upphör av andra anledningar.
- Vi behöver alltid nya blodgivare och har därför som mål att under 2017 värva 700 nya i Kalmar län, säger Linnéa Nilsson.