Enligt färska siffror från företaget Matsmart köpte Västerviks invånare elva ton mat från företaget under 2018, mat som annars hade slängts på grund av utgående eller felmärkta varor. Det är en ökning med 63 procent jämfört med 2017.
Men matsvinnet i Sverige är stort. Enligt siffror från naturvårdsverket slänger svenskarna 1,3 miljoner ton matavfall – varje år. Sveriges hushåll står för den största delen av svinnet, 938 000 ton. Men även livsmedelsindustrin och butikerna slänger en hel del. Joel Anryd, butikschef på Hemköp i Västervik, berättar att de aktivt jobbar med att minska svinnet.
– Först och främst så försöker vi att inte få mycket mat över. Det är det första steget och det gäller att planera inköpen. Men oförutsägbara saker kan inträffa och varor som närmar sig utgångsdatum sänker vi priset på, säger han.
Butiken jobbar också med appen "Karma", där fullt duglig mat reas ut när den passerar datumreglerna.
– Det känns verkligen som att kundernas medvetenhet kring svinnet har blivit bättre. Vi har bara en jord och den måste vi ta hand om.
Men hur tänker Västerviksborna kring matsvinn och vad är deras bästa tips?
– Jag slänger ingenting utan ställer undan sånt som blir över till ett senare tillfälle. Det blir nästan alltid något över. Bäst före-datum tror jag inte att man ska stirra sig blind på, det mesta klarar sig iallafall någon vecka efter det, säger Birger Gustafsson från Västervik.