De statliga pengarna ska gå till jobb åt ungdomar som gått ut nian samt ettan eller tvåan på gymnasiet. Det är antalet folkbokförda 15-, 16- och 17-åringar i respektive kommunen som styrt hur fördelningen ser ut. Västerviks kommun får ett tillskott på 369 000 kronor.
- Vår förhoppning är att det ska leda till 50 nya feriepraktikplatser, säger Per Lundberg, verksamhetschef inom Arbete och kompetens på Västerviks kommun.
Feriepraktik kallas de kommunala sommarjobben som kommunen erbjuder i samarbete med Sparbanksstiftelsen. Antalet platser har ökat successivt för varje år.
- Vi hade 200 platser för fyra år sedan. I år har vi 500, säger Per Lundberg. Ambitionen är att alla som söker ska kunna få en plats.
Med det statliga bidraget kan det alltså bli totalt 550 platser som erbjuds till sommaren.
- Det är något som vi kommer att jobba på. Pengarna får vi inte förrän vi kan visa att vi har skapat fler platser.
Ungefär 600 ungdomar har sökt feriepraktik inför sommaren. Av dem har ett 70-tal dragit tillbaka sin ansökan, på grund av att de fått ett annat sommarjobb.
Det är Arbetsförmedlingen som har ansvarat för fördelningen av pengarna.
- Tanken är att kommunerna i första hand ska vända sig till unga som behöver extra stöd, exempelvis ungdomar som är nyanlända eller som har ett funktionshinder, säger Lars Borgemo, arbetsförmedlingschef i Västervik.
Handledning
Kommunerna tecknar överenskommelser lokalt med Arbetsförmedlingen, och redovisar efter sommaren hur många unga som fick jobb via satsningen. Sommarjobbssatsningen ska inte ersätta redan planerade insatser inom kommunerna.
Efter Kalmar, som tilldelas 679 000 kronor, är det Västervik som får det högsta bidraget i länet.
Per Lundberg hade gärna sett att det fanns pengar avsatta för handledning, för personer som behöver extra stöd. Till exempel nyanlända och funktionsnedsatta.
Alla som går i skolan och är folkbokförda i Västerviks kommun kan söka feriepraktik. Men med möjlighet till mer handledning hade det varit lättare att anpassa platserna för de olika målgruppernas behov.