Västervik finalist i Årets stadskärna

För tre år sedan var Västervik en av tre städer som nominerades till årets stadskärna. Nu 2017 är man det återigen. Enligt Annika Boman, som arbetar med handelsutveckling i Västervik är det ett hårt jobb som ligger bakom nomineringen.

Det handlar mer om samverkan och samarbete mellan näringsidkare, kommunen och fastighetsägare, säger Annika Boman. Foto: Anders Sjögren

Det handlar mer om samverkan och samarbete mellan näringsidkare, kommunen och fastighetsägare, säger Annika Boman. Foto: Anders Sjögren

Foto:

Västervik2017-04-04 07:41

Det handlar om ett samarbete mellan flera aktörer - så vill Annika Boman koka ner årets nominering till Årets stadskärna.

– Många tror att det handlar om hur många butiker det finns i centrum. Men det handlar mer om samverkan och samarbete mellan näringsidkare, kommunen och fastighetsägare. Juryn tittar främst på att man har en stabil samverkan, säger Annika Boman.

Framförallt vill hon framhålla fastighetsägare som vågar genomföra stora investeringar och leda utvecklingen i landet.

– Det är inte så att det står investerare på rad för att investera i fastigheter. Vi har tur i Västervik som har några fastighetsägare som vågar satsa miljösmart.

Hon tänker på Mats Thorsman som byggt om det gamla nämndhuset till ett av landets mest klimatsmarta hus samt Alm Equity som med samma teknik som Mats Thorsman, bygger det nya huset på Slottsholmen.

Årets Stadskärna

Västervik var nominerade till årets Stadskärna första gången 2014. Då var det Kristianstad som vann. I år tävlar man med Kalmar och Tibro, som också är nominerade.

– Det är roligt att det är två städer från ostkusten som är nominerade.

Vad har förändrats sedan 2014 då Västervik inte vann?

– Många projekt har blivit genomförda. Projekt som bara var på planeringsstadiet. Slottsholmen, stadsparken, nämndhuset och certifieringen i Purple Flag.

Är det viktigt att vinna utmärkelsen Årets Stadskärna?

– Ja, det är det. Alla städer som har en aktiv cityutveckling vill vinna den utmärkelsen.

Hur ska Västervik använda det om man vinner?

– Framförallt i marknadsföringssyfte.

Centrum i förändring

Måna stadskärnor i Sverige ser just nu en förändring.

– Man går från centrumhandel till mer café och restaurangverksamhet i centrum. Det gäller Västervik också. Kommunen har fattat ett viktigt inriktningsbeslut om att den småskaliga handeln ska ligga i stadskärnan och den större handeln ska ligga i utkanten av staden, som till exempel Ljungheden.

Svenska stadskärnor är en nationell organisation som sedan 23 år tillbaka har utsett Årets Stadskärna i Sverige. Utmärkelsen går till den stad som under de närmaste föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum, genom samarbete mellan privata och offentliga aktörer.

– Det vore på tiden att en mindre stad vinner tävlingen i år, säger Annika Boman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om