Enligt statistiken finns det 5 340 fritidshus i Västerviks kommun, vilket placerar Västervik på femtonde plats i landet. Listan toppas av Norrtälje med 25 868 fritidshus, Värmdö med 13 889 fritidshus och Gotland med 11 645 fritidshus.
Det finns stora skillnader i hur fritidshusen påverkar kommunerna.
- I typiska fritidshuskommuner kan det bli ett problem att det är ett så pass högt tryck och en stor "osynlig befolkning". Kommunen måste till exempel hålla sig med räddningstjänst, sophämtning och hemtjänst som klarar av det, säger Andreas Back, doktorand i kulturgeografi vid Umeå universitet.
- I kommuner som har mer av en stadsbefolkning minskar antalet fritidshus. Där köper folk fritidshus och flyttar in i som permanenta bostäder. I de mer rurala kommunerna ser man fritidshusen som ett sätt att locka till sig nya invånare och är ganska generös när det gäller hur man får bygga, hur stort och var man får bygga, fortsätter Andreas Back.
Totalt fanns det 577.000 fritidshus i landet 2017. Överlägset flest, 26.000, låg i Norrtälje.
- Glesbygdsfrågan som en del av det här är väldigt intressant, exempelvis om man tittar på bostadsmarknaden. Även i mindre kommuner där befolkningen i stort minskar, kan det bli konkurrens om husen mellan fritidshusägare, människor som vill flytta till orten och folk som vill bo kvar. Detta till stor del eftersom bankerna inte gärna lånar ut pengar till nybyggen i glesbygd, säger Andreas Back.